I hranom se možete zaštititi od sunca

I hranom se možete zaštititi od sunca
Sexual woman takes watermelon from the opened fridge full of vegetables and fruit. Concept of healthy and dieting food

Pored različitih krema koje koristite, kako biste se zaštitili od sunca, znajte da vam u toj borbi mogu pomoći i određene namirnice. Ako povećate unos sljedeće hrane, nutricionisti uvjeravaju kako ćete osnažiti prirodni štit kože i više vremena moći provesti vani bez bojazni od opekotina i štetnog utjecaja UV zraka.

Paradajz

Namirnica koju slobodno možemo nazvati prirodnom kremom za sunčanje koju mažemo iznutra. Istraživanje koje je provedeno na ženama starosti između 21 i 47 godina, pokazalo je da su one koje su tri mjeseca svaki dan jele četiri kašike paradajz-pirea sa maslinovim uljem, bile zaštićenije od sunca od onih koje su konzumirale samo maslinovo ulje. Paradajz je namirnica bogata antioksidansom zvanim likopen koji dokazano umanjuje štetnost UV zraka.

Mrkva

Pozitivna strana ovog korjenastog povrća je što, ne samo da štiti od štetnog utjecaja sunčevih zraka, već ih okreće u vašu korist. U jednom istraživanju provedenom u Koreji, ženama je tri mjeseca davano 30 miligrama beta karotena (oko šest mrkvi). Rezultati su bili iznenađujući. Naime, ne samo da su ćelije kože bile zaštićene, nego su bile i obnovljene.

Zeleno povrće

Sigurno znate da se tajna zdrave prehrane krije u šarenilu i bojama. Veoma je važno da se na tanjiru nalaze namirnice svih boja, pa tako i zelena. Nepisano pravilo glasi “što tamnija boja, to više nutrijenata u povrću” i zato birajte povrće tamno zelene boje kao što su kelj, brokula, blitva, špinat.

Lubenica

Sadrži likopen i smanjit će rizik od nastanka crvenila i opekotina. Jedite je kad god možete jer, pored zaštite od sunca, potpomaže i hidrataciju organizma, što je ljeti itekako važno.

Jagode, kivi, narandže

Ove tri voćke su najbogatije vitaminom C, a dokazano je da on u potpunosti blokira razvoj ćelija raka. Vitamin C veoma efektno neutralizira slobodne radikale koje tijelo proizvodi kao odgovor na oštećenje ćelija uzrokovanih izloženosti sunčevim zrakama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE