HISTORIJSKI DANI BH. KOŠARKE: Kadeti u finalu EP – Ponosna je Bosna i Hercegovina!

HISTORIJSKI DANI BH. KOŠARKE: Kadeti u finalu EP – Ponosna je Bosna i Hercegovina!

CADET NATIONAL TEAM  BIH - BOSNAKadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je uspjela ponoviti rezultat juniora od prošle godine kada su obezbijedili plasman u elitnu A diviziju! Ostalo je još samo da večeras savladaju Dansku u finalu i postanu zlatni kao njihove nešto starije kolege.

Savladana je Slovenija rezultatom 70:62 i finale je već tu. A prije dvije godine je sve ovo izgledalo samo kao jedan veliki san i nemoguća misija. Naši mladi momci razasuti po cijelom svijetu u svim kategorijama nisu željeli igrati za naše reprezentacije.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine kojeg maestralno vodi Harun Mahmutović je zasukao rukave i krenuo u rješavanje problema. Napravljena je juniorska reprezentacija i vođena velika borba sa Slovenijom za Jusufa Nurkića. Pobijedili smo napokon prvu bitku, a onda nas je isti taj Nurkić prošle godine vodio u A diviziju. Za Nurkićem je došao i Polutak, a gle čuda, centar Krke je ove godine bio jedan od ključnih igrača tima kojeg je sa klupe vodio Neno Marković.

Sudbina se poigrala sa Slovencima. Otimali su bezočno naše igrače, a sada im se vratilo kao boomerang! U juniorima su ispali u A diviziji, mi ih dobili u ključnoj utakmici, a u kadetima moraju dobiti Finsku.

Nedim Đedović je jedan od najvećih talenata u 1997. godištu, a Španija je htjela da ovaj sjajni igrač Barcelone igra za njih. No, familija Đedović se odlučila da Nihadov mlađi brat povede našu kadetsku reprezentaciju ka A diviziji! Kapiten je odigrao prvenstvo maestralno i rekli bismo kapitenski. Vodio je svoj tim kada je bilo najpotrebnije, jučer je Sloveniji ukrcao 22 poena. Trice, kontranapadi, slobodna bacanja, zakucavanja, ulazi. Zaista širok repertoar mladog Đedovića.

Đorđe Aleksić iza sebe već ima seniorsku sezonu u Mladosti iz Mrkonjić-grada što je i potvrdio. Sjajni playmaker je jučer pogađao trice kada je bilo najpotrebnije, vukao tim, mijenjao ritam, dirigovao našom igrom. Igrači iz reketa Bože Galić i Emir Ahmedić su razbijali unutrašnju liniju Slovenije.  Oba igrača su jučer napravila double-double učinak. Ne zaboravimo spomenuti i ostale naše igrače. Damir Hadžić je sjajnim šutevima razbijao protivničke odbrane i kada bude igrao na svojoj poziciji krila, biće još bolji. Ovdje ga je selektor često morao koristiti na poziciji krilnog centra, jer nismo imali druga rješenja. Atif Durak je često znao pogoditi izvana, ali i odigrati odličnu odbranu. Ammar Gegić je ulazio kao zamjena i donosio energiju sa klupe, kao i Fahrudin Manjgafić. Amin Sijerčić i Jasmin Jakupović su dobro odradili svoj dio posla. Enis Memić se odlično borio pod košem sa protivničkim centrima, Alija Pirić je većinu utakmica propustio zbog bolesti, ali je dao doprinos. Ljubo Zadro i Filip Ivanković su ostali bez mjesta u 12 igrača, ali su bili tu sa timom cijelo vrijeme.

Mi bi ovako mogli pisati još dosta rečenica, ali jedno želimo istaći. Rad je počeo davati rezultate i košarka se u Bosni i Hercegovini ponovo budi. U jednom trenutku je spala na niske grane, ali marljiv i predan rad gospodina Mahmutovića je donio velike stvari i rezultate.

Sve što možete učiniti za naše sjajne momke je da večeras od 20:15 budete na Ilidži u KSC – u i date im podršku kakvu zaslužuju. Za bolje sutra bh. košarke!

(Reprezentacija.ba)


Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE