ISHRANA: Kako ukloniti zadah bijelog luka?

ISHRANA: Kako ukloniti zadah bijelog luka?

bad-smell

Bijeli luk je narodni lijek, čija su mnoga svojstva dobila naučnu potvrdu. Nakon njegovog korištenja ostaje neprijatan zadah, koji može na efikasan način da se ukloni.
 
Američki naučnici tvrde da su pronašli način da uklone neprijatan miris bijelog luka. Onima koji žele da ga neutrališu savjetuju da popiju čašu mlijeka. Eksperimentalno je pokazano da sirov i kuhan bijeli luk uz mliječne proizvode oslobađa manje sumpornih jedinjenja koja mu daju karakterističan miris i ukus.
 
Ključno sumporno jedinjenje, koje bijelom luku daje ljekovita svojstva i karakteristični miris, alil metil sulfid, se ne razlaže prilikom varenja. Ovo jedinjenje se izlučuje iz organizma preko pljuvačke i znoja. Zato se miris ne može ukloniti samo pranjem zuba.
 
Bijeli luk sadrži mnoge vitamine i minerale i zato je veoma koristan, ali miris se zadržava više sati, čak i dana nakon upotrebe. Autori studije su izjavili časopisu Food Science da se osvježenje daha postiže dejstvom vode i masnoća na sluzokožu usta. Najbolje je zalogaj bijelog luka zaliti mlekom.
 
Na dobrovoljcima se pokazalo da što je mlijeko masnije to je jači efekat. Neutralizaciji mirisa bijelog luka doprinose i druge namirnice kao što su pečurke, bosiljak, peršun, nana i cimet. Djeluju i žvakaće gume sa njihovim mirisom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE