Odbrana Jašarevića predložila sporazumno priznanje krivice

Odbrana Jašarevića predložila sporazumno priznanje krivice

607_20130820155110_mevlid_terorist

Odbrana Mevlida Jašarevića, kome se sudi za napad na američku Ambasadu u Sarajevu 2011. godine, dostavila je danas Tužilaštvu BiH prijedlog za sporazumno priznanje krivice, potvrdio je Srni Jašarevićev advokat Senad Dupovac.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je 11. jula prvostepenu presudu Jašareviću prema kojoj je bio osuđen na 18 godina zatvora, a novi postupak trebalo bi da počne 19. septembra. 

"Odbrana je danas Tužilaštvu BiH dostavila pisani prijedlog za sklapanje sporazuma o priznanju krivice u kome je predložila da se za događaj za koji se tereti Jašarević izrekne zatvorska kazna od pet do osam godina, po odluci Suda BiH", naveo je Dupovac. 

Prema njegovim riječima, okolnosti koje su rukovodile odbranu da predloži ovakvu vrstu sankcije su oslobađajuća presuda drugooptuženom i trećeoptuženom Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, jer je utvrđeno da je Jašarević djelovao sam. 

"Druga okolnost na koju se pozivamo je ta da događaj ispred američke Ambasade nije uticao negativno na odnose između BiH i SAD, niti na odnose BiH i njenih susjeda, tako da ona šteta na koje se pozivalo Tužilaštvo ne postoji“, rekao je advokat. 

Treća okolnost na koju se poziva odbrana, kaže on, su događaji u Beogradu 2007. godine kada je gorjela američka Ambasada, a 2011. godine je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine. 

"Rukovodeći se sa ove tri okolnosti, mi smo dostavili pisani prijedlog Tužilaštvu u kome predlažemo sankciju između pet i osam godina, a da bude osuđen na osnovu člana 192 stav 1 Krivičnog zakona, odnosno ugrožavanje osoba pod međunarodno pravnom zaštitom", pojasnio je on. 

Tužilaštvo BiH, kaže Dupovac, ima tri mogućnosti – može prihvatiti prijedlog odbrane, odbiti ga, ili dostaviti neku svoju varijantu. 

"Ovaj prijedlog sporazuma nije vezan za rok. Zakon daje mogućnost da se odrede do početka glavnog pretresa, odnosno do završne riječi“, rekao je Dupovac i dodao da se odbrana sprema za postupak i za vještačenja koja planira da provede. 

"Međutim, mislim da se ovim sporazumom sve može završiti", zaključio je on. 

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je u junu prvostepenu presudu Jašareviću, prema kojoj je bio osuđen na 18 godina zatvora zbog toga što je u oktobru 2011. pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, a Apelacioni sud je naložo novo suđenje. 
 
Jašarević je 28. oktobra 2011. iz "kalašnjikova" pucao na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu. Tokom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21.00 čas. Tom prilikom, Jašarević je teško ranio pripadnika policije Mirslada Velića.

federalna.ba/Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE