Održan protestni skup radnika ArcelorMittala Zenica

Održan protestni skup radnika ArcelorMittala Zenica

Sindikalna organizacija kompanije ArcelorMittal Zenica organizirala je na platou ispred upravne zgrade jednosatni protestni skup radnika na kojem su iskazali nezadovoljstvo s odlukom menadžmenta kompanije o privremenom prekidu rada, i pokretanju procesa “čekanja posla za decembar ove godine”, ali i opstrukcije Uprave da pristupi usklađivanju kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu.

Sindikat zahtijeva povlačenja odluke o privremenom prekidu rada, zatim zaključenje pojedinačnog kolektivnog ugovora i Aneksa ugovora u smislu usklađivanja sa Zakonom o radu, jer već odavno imaju manjka ljudi u proizvodnji. Sindikalisti ističu da proizvodnja i plasman robe u ovoj godini su bolji nego ranije i sigurno ne mogu biti razlog za odluku Uprave o privremenom prekidu rada za decembar.

“Pregovarački proces s Upravom oko kolektivnog ugovora do sada nije donio nikakve rezultate”, kaže predsjednika Sindikata Zuhdija Kapetanovića.

Zbog svega navedenog Sindikalna organizacija je s današnjeg jednosatnog protestnog skupa radnika kompanije još jednom uputila zahtjev za poštivanje svih obaveza koje je kompanija preuzela prilikom kupovine metalurških kapaciteta u Zenici, kao i poštivanje svih zakonskih rješenja koja štite prava radnika.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE