Akcija “Sunce”: Ko su šverceri droge i oružja koji su predati Tužilaštvu BiH

Akcija “Sunce”: Ko su šverceri droge i oružja koji su predati Tužilaštvu BiH

Dvije od četiri osobe koje su uhapšene u policijskoj akciji “Sunce” predati su u nadležnost Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su kao dio organizovane kriminalne grupe švercovali oružje i drogu u zemlje Evropske unije.

Potvrdio je ovo Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, dodavši da će se danas odlučivati o daljnjim mjerama koje će se poduzimati protiv osumnjičenih za šverc oružja i narkotika.

Među četiri privedene osobe bio je i jedan državljanin Srbije, a privedeni su i Muhamed Pirić i Safet Kolašinac. Prema nezvaničnim informacijama, oni su i predati u nadležnost Tužilaštva BiH. Službenici SIPA-e, kako je juče istakao Vahidin Šahinpašić, šef odsjeka za organizovani kriminal u ovoj Agenciji, tragaju za još dvije osobe koje imaju državljanstvo Hrvatske, a za koje se pretpostavlja da se dovode u vezu sa međunarodnim švercom.

Inače, u akciji koja je provedena prije dva dana pretreseno je sedam lokacija te je oduzeta veća količina oružja i droge. Službenici SIPA-e  radeći na ovom slučaju presreli su dvije isporuke droge i oružja na putu prema Zagrebu.

U ovoj akciji policija je oduzela 10 kilograma marihuane, 3 kilograma spida, pola kilograma kokaina te uzorke heroina, mobilne telefone, SIM kartice, a među oduzetim stvarima bila je i policijska značka za koju se pretpostavlja da je korištena prilikom izvršenja krivičnih djela.

Juče je zaplijenjeno i 120 kilograma žive, 10 kilograma eksploziva TNT, četiri automatske puške i pištolja, te jedan sporogoreći štapin za eksploziv dužine 10 metara. Zaplijenjene su i četiri detonatorske kapisle, više od 400 metaka, od kojih su neki trotilski, kao i jedan optički nišan za ručni bacač.

Presječena mreža šverca oružja u BiH Pripadnici SIPA su u posljednjih mjesec dana proveli sedam većih akcija u kojima je uhapšeno 39 osoba – izjavio je je Vahidin Šahinpašić, šef Odseka SIPA za borbu protiv organizovanog kriminaliteta. Šahinpašić je ocijenio da je akcija “Damask” od prije dvadesetak dana jedna od najbitnijih akcija SIPA.

– Riječ je o osobi koja se vratila sa ratišta u Siriji. Dugo se krila u šumi u okolini Zenice, gdje je pronađeno oružje i bomba – naveo je Šahinpašić.

faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE