ČUDNI NEKI LJUDI:Jedan književnik o utakmici Čelik – Sarajevo

ČUDNI NEKI LJUDI:Jedan književnik o utakmici Čelik – Sarajevo

Na Facebook-u se pojavila priča jednog književnika a koja se tiče sinoć odigrane utakmice Sarajevo – Čelik koju smo odlučili prenijeti u cijelosti.

Vraćajući se sa književne večeri održane u Sarajevu u hotelu Radon Plaza, oko 20 i 15 prolazim kraj stadiona Koševo, kad vidim reflektori, buka, policija, pošto sam sportski neupućen, pomislih trening reprezentacije BiH, a opet onolika buka, zaključih Bogami neko tamo igra utakmicu, neka euforična masa.

Vozeći se tako kroz Vogošću, uvidjeh na svakom ćošku policija, pomislih neka Američka delegacija treba da prođe ili se pak desila neka oružana pljačka, ruku na srce bi mi neprijatno vozeći se pored onolike gomile ljudi u oklopima. Vozeći se dalje doznajem da se radi o utakmici u fudbalu između ekipa Čelika i Sarajeva, koliko god moja neupućenost išla ipak sam podobro upoznat sa navijačkom grupom Robijaši, ruku na srce malo manje upoznat sa tzv. Manijacima.

Od policijskih službenika čujem da su Robijaši jedna opasna grupa koja će svim silama da se trudi da učini nered u gradu. Iznenađeno sam pogledao policajca, jer sam o Robijašima čuo samo riječi hvale, od toga koliki su to humanisti, patrioti, domoljubi, čak i na Marakani piše grafit ‘Samo su Robijaši dobro došli’.

Prilazim naplatnoj stanici, kad nekolicina kombija sa Čelikovim šalovima, nasmijana, ožarena lica, pjevaju, otvorim prozor oni mi mašu, pozdravljaju me, u jednom trenutku pomislih da sam dio njih. Nastavljam dalje i priupitam ja njih koilko su pobijedili jer vidim osmijehe, ljubav prema klubu, ali i mali dio tuge u odsjaju očiju, nasmijaše mi se i kažu: “LOŠE PRIJATELJU, LOŠE, al bit će bolje aBd ČELIK ŠAMPION, izgubili smo 3:0 ali nama je dobro, put, društvo, ma sve je dobro…”

Primjetih i dalje ne krive svoj klub, nego im nalaze opravdanja… Čudni neki ljudi… Sve me to ponukalo da sinoć malo više istražim o tom fudbalskom fenomenu zvanom Čelik, i neviđenoj grupi navijača zvanoj Robijaši…

Iz svega mogu da zaključim kapa dolje navijačima-oni su dokaz da ima Bosnu ko da brani…

20130825-142335.jpg

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE