Zenica bi se do kraja 2018. mogla grijati na savremene plinske kotlove

Zenica bi se do kraja 2018. mogla grijati na savremene plinske kotlove

Zenica bi do kraja 2018. godine mogla imati redovnije i ekološki prihvatljivije grijanje, čime bi zagrijavanje stanova u ovom gradu moglo biti osigurano trajno, nakon više od deset godina problema u ovom sektoru.

Dio stanova u Zenici još uvijek je bez grijanja, nakon što je u nedjelju ujutro došlo do kvara na kotlu u ArcelorMittalu. Iz ove kompanije su potvrdili da njihovi timovi čine sve kako bi krvar uklonili. Svi se nadaju da će Zeničani grijanje dobiti već u ponedjeljak.

Gradonačelnik Fuad Kasumović zatražio je od Službe civilne zaštite, Doma zdravlja Zenica, preduzeća zaduženih za održavanje puteva i drugih ustanova, da budu u maksimalnoj pripravnosti i na raspolaganju građanima.

Savjetnik gradonačelnika Armin Mujkić rekao je za Patriju da Gradska uprava već sada radi na pripremama za izgradnju novih plinskih kotlova u Zenici, koji bi gradu osigurali sigurnije i ekološki prihvatljivije zagrijavanje.

Dva postojeća kotla zamijenili bi sa ukupno pet plinskih kotlova. Dva kotla bi proizvodila po 25 tona pare na sat, a tri kotla po 50 tona pare. Ova investicija se procjenjuje na oko 35 miliona eura – rekao je Mujkić.

Za realizaciju ovog projekta iz ArcelorMittala predlažu osnivanje nove kompanije, koja bi bila 50 posto u vlaništvu ArcelorMittala, a ostatak u vlasništvu zainteresiranih partnera, među njima i JP ‘Grijanje’ Zenica i Uprava Grada Zenica – dodao je Mujkić.

Iz ArcelorMittala su već uradili studiju izvodljivosti za ovaj projekt. Planirano je da nova kompanija bude osnovana u prvom kvaralu 2017. godine, piše Patria.

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE