Neobične koincidencije sa trovanjem pasa lutalica

Neobične koincidencije sa trovanjem pasa lutalica
Ilustracija

Oglašavamo se kao Udruga koja se već šest godina bori za slobodu kretanja građana kroz institucionalni vid borbe protiv nepravde i štete učinjene građanima od strane pasa lutalica i koristimo priliku da svima Vama koji ovo budete čitali, skrenemo pažnju na neobične koincidencije.

 

1. 2013. godine u dnevnom redu 57. sjednice Predstavničkog doma PSBiH, uvrštena je tačka 3.

– “Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja”. Zanimljivo je da su trovanja i likvidacije pasa eskalirale pred svako glasanje o izmjenama Zakona (slučaj Stari Grad, Kalinovik pa nadalje).

Koincidencija ?

2. U Avgustu 2016. godine, pred Lokalne izbore, Udruga građana Stop ugrizu, javno je p(r)ozvala sve kandidate za Gradonačelnika Zenice, da građane informiraju o programu i vremenskom roku za rješenje problema sa psima lutalicama na zeničkim ulicama. Baš po istom receptu, kao što su likvidacije pasa eskalirale pred svako glasanje o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, tog Avgusta 2016. osvanuli su naslovi u medijima: ‘Masovno orkestrirano trovanje pasa u Babinoj rijeci’, kojim se oglasila Udruga za zaštitu životinja.

Koincidencija ?

3. 2017. godine, novi Gradonačelnik Zenice, počeo je s realizacijom svog predizbornog obećanja da će skloniti pse lutalice s ulice i Zenicu učiniti Evropskim gradom. Ni 2 % pasa lutalica nije smješteno u zakonom propisani azil a već u naselju Blatuša otrovani psi lutalice ? Naslov s kojim se oglasila Udruga za zaštitu životinja  ”Horor na ulicama Zenice: U naselju Blatuša otrovani psi lutalice”.

Koincidencija ?

Nadamo se da će nadležne institucije riješiti ovaj slučaj trovanja pasa te ih ovim putem pozivamo da se ozbiljnije pozabave ovim problemom i tako spriječe daljnje manipulacije i proizvoljna tumačenja, uz neizostavna slanja  fotografija stranim donatorima i predstavljanja građana BiH i Zenice u inozemstvu: “ubicama, fašistima, neandertalcima”.

Također apeliramo na  ‘ljubitelje’ pasa lutalica’ da ih sterilišu, čipuju, uredno prijave na svoje ime i prezime, te ih smjeste u svoje stanove,  kuće ili dvorišta i tamo ih hrane i brinu se o njima, jer sigurno svi građani ne žele niti su dužni da zajedno dijele s njima tu “ljubav” prema psima  lutalicama a mnogima i prema novcu stranih donatora.

Nama je potpuno neshvatljivo da se Udruženje za zaštitu životinja i  ”fantomski trovači pasa lutalica”  pojavljuju samo kada je na vidiku rješenje problema sa psima lutalicama, a nikako, kada od Hitne pomoći ”Doma zdravlja Zenica” pomoć zatraži 1215 ugrizenih građana Zenice.

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE