Nastavnici su izloženi stresu

Nastavnici su izloženi stresu

Predavanje je održano u 15 osnovnih i srednjih škola za 375 nastavnika, rekao je direktor Alić.

Na inicijativu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, KJU Porodično savjetovalište provelo je anketiranje nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo o problematici profesionalnog stresa, te je organiziralo nekoliko stručnih predavanja o toj temi. O tome su razgovarali resorni ministar Elvir Kazazović i direktor ove javne ustanove Senad Alić.

Problem

Kako je istaknuto, predavanje Stres kod nastavnika održano je u 15 osnovnih i srednjih škola za 375 nastavnika. Oni su imali priliku da putem standardiziranog upitnika procjene nivo vlastitog stresa.

– Rezultati su pokazali da je veliki broj nastavnika izložen visokom nivou stresa, ali i to da su nastavnici u osnovnim školama procjenjivali znatno viši nivo stresa u odnosu na nastavnike u srednjim školama. Kao faktore koji najčešće izazivaju stres, navodili su lošu saradnju sa roditeljima učenika.

Najčešće je to pritisak roditelja zbog ocjena djece ili nepriznavanje problema u dječijem ponašanju, potom neadekvatni uslovi rada, povećanje administrativnih poslova koji im ne ostavljaju dovoljno vremena da se posvete odgoju i edukaciji djece, nemotiviranost učenika, kao i narušeni međuljudski odnosi, naveo je direktor Alić.

Ministar Kazazović je istakao važnost prevencije ove pojave, jer stres negativno utiče na zdravlje i ponašanje nastavnika, ali i na njihovu radnu sredinu i učinak, umanjuje kvalitet nastave i povećava učestalost izostajanja s posla.

Izazovi

– Nastavnici se svakodnevno susreću sa različitim stresnim i izazovnim situacijama, a u isto vrijeme od njih se očekuje da pruže podršku učenicima i njihovim roditeljima, kao i da pozitivno utječu na psihofizički razvoj učenika. Kako bi mogli adekvatno odgovoriti zahtjevima koji se pred njih postavljaju, potrebno im je osigurati dodatnu psiho-socijalnu podršku, koja nije važna samo njima nego i učenicima i njihovim roditeljima, školama u kojim su zaposleni, te cijeloj društvenoj zajednici, istakao je ministar Kazazović.

Oslobodjenje.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE