Inspektori kontrolišu i rezervoare u vozilima građana

Inspektori kontrolišu i rezervoare u vozilima građana

Inspektori u BiH u proteklim mjesecima na terenu su zabilježili brojne propuste na benzinskim pumpama, ponajviše kada je riječ o kvaliteti goriva. Prevareni su krajnji korisnici, odnosno građani koji su praktično osim dizela ili benzina točili različite tečnosti u rezervoare što je moglo dovesti do oštećenja na njihovim vozilima.

U proteklom periodu osim benzinskih pumpi, inspektori su u saradnji sa policijom vršili u kontrolu putničkih motornih vozila, u smislu provjere goriva koje se nalazi u rezervoarima. Vršeno je to najviše zbog sumnje da građani samoinicijativno toče lož ulje, a kontrole će biti pojačane i u narednom periodu.

U razgovoru za Fokus.ba portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić istakla je da je prošle godine obavljeno preko 700 kontrola na benzinskim pumpama, te da je u 39 slučajeva utvrđeno da uzorci goriva uzeti na benzinskim pumpnim stanicama nisu bili usaglašeni sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

“Inspektori su protiv pravnih i odgovornih lica kod kojih su utvrđeni neusaglašeni uzorci podnijeli 30 prekršajnih prijava nadležnim sudovima i izdali 20 prekršajnih naloga u vrijednosti od 250.000 KM”, rekla je Makivić za Fokus.ba.

Zbog prodaje nekvalitetnog goriva pravno lice može biti kažnjeno sa 20.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu kazna je 5.000 KM.

Makivić je naglasila da u prethodnim godinama nije bilo neurednih uzoraka tečnih naftnih goriva prilikom uvoza. Međutim, u unutrašnjem prometu, sasvim je druga priča.

“U praksi se pokazalo da se odstupanja najčešće odnose na sniženu tačku paljenja do čega dolazi usljed miješanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na benzinskim pumpnim stanicama jer usljed nepažnje zaostali benzin u ispusnom cjevovodu auto cisterne i u seperatoru može da snizi tačku paljenja dizel goriva, kao i na sadržaj sumpora”, navela je Makivić.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH svojevremeno je istražilavala i povećan uvoz baznih ulja, jer je postojala osnova sumnje da su pojedinci ova ulja miješali sa gorivom, koje su zatim prodavali na benzinskim pumpama.

Također, Ministarstvo trgovine i turizma RS-a prošle godine je donijelo Pravilnik o uslovima za obavljanje trgovine na malo lož uljem, sa ciljem suzbijanja zloupotrebe lož ulja i boljeg regulisanja trgovine lož uljem u Republici Srpskoj.

“Uz asistenciju pripadnika MUP-a vršena je kontrola putničkih motornih vozila, a u smislu provjere goriva koje se nalazi u rezervoarima. Inspekcija će i u narednom periodu u okviru redovnog inspekcijskog nadzora nastaviti sa pojačanim kontrolama trgovine lož uljem”, rekla je Makivić.

U skladu sa novim Pravilnikom trgovina na malo uljem za loženje može se vršiti na benzinskim pumpnim stanicama samo iz posebnog rezervoara, izdvojenog od mjesta predviđenog za snabdijevanje pogonskim motornim gorivom, što ranije nije bio slučaj. Rezervoari ne smiju biti fizički povezani sistemom cjevovoda sa aparatima koji se koriste za istakanje goriva u rezervoare vozila i radnih mašina na motorni pogon (tzv. pištoljima), što takođe ranije nije bilo zabranjeno, prije donošenja Pravilnika.

Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE