Uzgojena prva hrskavica iz 3D printera!

Uzgojena prva hrskavica iz 3D printera!

3d-printer-hrskavica-400x308Saradnja znanstvenika dovela je do prekretnice u tkivnom inženjeringu kada su istraživači iz matičnih stanica uzgojili hrskavicu kako bi liječili rak, osteoartritis i traumatske ozljede.

U radu vođenom izvanrednim profesorom Damianom Myersom iz bolnice St. Vincent’s u Melbourneu korištene su konstrukcije izrađene 3D printerom. Tijekom 28-dnevnog perioda na njima je uzgojena hrskavica iz matičnih stanica koje su izlučene iz tkiva ispod koljena. Profesor Myers rekao je kako je to prvi put da je uzgojena prava hrskavica, za razliku od prijašnje “fibrohrskavice” koja dugoročno ne daje rezultate.

“Pokušavamo kreirati okružje u kojem se tkivo može samostalno obnavljati tijekom više godina i to na način da obnovljeno tkivo ne propada”, rekao je. “To je vrlo uzbudljiv posao i možemo reći da smo dosada već prešli najteži teren i pokazali da se ono što smo kultivirali može upotrebljavati u operacijama za obnovu hrskavice.” Direktor ACES-a, profesor Gordon Wallace i njegov tim, razvili su prilagođenu opremu koja prenosi žive stanice u strukturu 3D printera. Ovo posljednje čudo tehnologije korišteno je za izradu konstrukcije na kojoj je uzgojena hrskavica. 

“ACES je u travnju u bolnici St. Vincent’s osnovao biomedicinski laboratorij za 3D printanje. Svakodnevna suradnja kliničkih znanstvenika i onih koji se bave istraživanjem materije uvelike je ubrzala cijeli proces”, rekao je prof. Wallace. Istraživanje koje će uskoro dovesti do prvih pretkliničkih testiranja na obnavljanju hrskavice dijelom je šireg projekta regeneriranja udova. Cilj je koristiti i matične stanice pacijenata kako bi se uzgojili mišići, masnoća, kosti i tetive. Profesor Wallace i njegov tim ujedno rade i na razvoju 3D printera ljudskih organa. “Izvedivo je da do 2025. godine počnemo proizvoditi potpuno funkcionalne organe, skrojene za svakog pojedinog pacijenta”, rekao je.

Izvor: University of Wollongong

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE