Napravljen ekran koji puni bateriju mobilnog

Napravljen ekran koji puni bateriju mobilnog

slika (14)

Francuski inženjeri osmislili kristale koji prikupljaju svjetlost i pretvaraju je u elektricitet dovoljan za napajanje telefona.

Mobilni telefon vam se više nikad neće isprazniti

Francuski naučnici napravili su revolucionarni ekran za mobilne telefone kojiskuplja energiju prirodnog i vještačkog svijetla, a zatim je pretvara u elektricitetkoji može da napaja mobilne telefone.

Ova tehnologija koristi kristale koji prikupljaju svjetlost, a može da se stavi na ekran svakog mobilnog telefona, tableta ili pametnog sata. Prototip ekrana za 10 minuta može da prikupi dovoljno energije za četiri minuta rada telefona.

Francuski proizvođač „San partner“ namjerava da tu efikasnost dodatno poveća i „Vispis“, kako je tehnologija nazvana, ponudi proizvođačima mobilnih telefona. Oni vjeruju da tu tehnologiju mogu da iskoriste i za napajanje stanova u slučaju da svaki ekran ili prozor pretvore u svojevrsnu solarnu ćeliju. Kristal je providan 90 odsto, pa je golom oku neprimetan, te ne ometa sliku na ekranu.

„San partner“ je sa kompanijom „TCL komunikejšens“ počeo da razvija mobilne koji će imati ovaj ekran, a prvi telefoni tog tipa na tržištu se očekuju 2014. godine.

Izvor: Kurir

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE