U Zenici organizirano učenje znakovnog jezika za davaoce usluga

U Zenici organizirano učenje znakovnog jezika za davaoce usluga

Centar ženskih prava Zenica, u okviru svojih usluga besplatne pravne pomoći, u saradnji s Udruženjem gluhih i nagluhih osoba Zenice organizirao je obuku za znakovni jezik, koju je uspješno završilo devet članica Centra i šest članova/ica Crvenog križa Zenice.

Obuku za znakovni jezik, kroz deset održanih radionica, uspješno je provela dugogodišnja aktivnistica Udruženja gluhih i nagluhih Branka Jurić, prilagodivši je potrebama ove grupe korisnika i korisnica.

Na internoj svečanosti uvjerenja za uspješno završenu obuku polaznicima je dodijelio sekretar Saveza udruženja gluhih i nagluhih FBiH Sulejman Čaković, koji je istakao da je ovo primjer dobre prakse za koju se nada da će donošenjem novih zakonskih rješenja zaživjeti u državnim institucijama i ustanovana, i na svim nivoima.

-Za nas je ovo značajan iskorak u sticanju vještina koje olakšavaju direktniju komunikaciju s osobama oštećenog sluha i govora. Ovo je samo jedan od načina da se doprinese prevenciji diskriminacije ove specifične kategorije građana i građanki. Nadamo se da će institucije sistema u oblasti zdravstvene, socijalne i drugih oblika zaštite i usluga nastojati učiniti sličan iskorak i time olakšati pristup uslugama i pravima za gluhe, nagluhe i gluhonijeme osobe koje se sporazumijevaju isključivo znakovnim jezikom- kazao je Sulejman Čaković.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE