PAKLENI POROĐAJ: Dobila sepsu i ostala bez materice

PAKLENI POROĐAJ: Dobila sepsu i ostala bez materice

slika (6)

Poslije rođenja djevojčice Novosađanki Andrei P, popucala su crijeva, pala je u desetodnevnu komu, a zbog sepse joj izvađena materica. Ljekari Klinike z a ginekologiju i akušerstvo KCV tvrde da su uradili sve besprijekorno.

Novosađanka Andrea P. (29) imala je zdravu trudnoću. Ipak, kada se, decembra prošle godine, zbog bolova u stomaku, u osmom mjesecu trudnoće, javila u novosadsko porodilište,nije ni sanjala da će se ubrzo naći na ivici smrti.
Svoju tek rođenu, zdravu djevojčicu Ninu, vidjela je samo jednom, a onda je pala u komu.Aparati su je danima održavali u životu. Zbog trovanja krvi neposredno poslije operacije, ostala je bez mogućnosti da Nini rodi brata ili sestru. Andrea, međutim, kaže da, iako su imali uvid u njenu medicinsku dokumentaciju i raniji problem sa crijevima, ljekari, ipak, nisu na vrijeme prepoznali pravi uzrok njenih bolova, već su, vjerujući da je u pitanju prijevremeni porođaj, tretirali kao i bilo koju drugu trudnicu.

– Olako su prihvatili moj slučaj. Javila sam se zbog bolova u stomaku, a oni su me u porodilištu ostavili da prva dva dana samo ležim i čekali da porođaj počne – priča, za “Novosti”, Andrea. – Ali, kako se ništa nije dešavalo, a bolovi nisu prestajali, poslali su me na indukciju. Ni to nije pomoglo, pa su me porodili carskim rezom i tek tad, kad su me otvorili, uočili žuč, pravi uzrok bolova”.

Prilikom carskog reza, kada je na svijet donijela zdravu djevojčicu, Andrei je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, popularno zvanoj Betanija, izvađena žučna kesa.

– Tada počinje pakao. Umjesto da se oporavljam, meni je iz dana u dan bilo sve gore, ali ljekari na to nisu obraćali pažnju. Bila sam naduvena, otečena, a rad crijeva nije uspostavljen drugog dana poslije carskog reza, kako je uobičajeno – priča Andrea.

Ona dodaje da je tek šesti dan podvrgnuta ponovnoj operaciji, kada je ustanovljeno da joj se crijevni sadržaj izliva u trbušnu duplju. Ali, već tad bilo je kasno, jer su Andreina crijeva, bukvalno, pukla. Iz te anestezije Andrea se nije probudila skoro deset dana. U teškom stanju prebačena je u Urgentni centar i ljekari su se borili za njen život. Zbog izlivanja crijeva, sepsa je zahvatila i matericu i njen grlić, pa je Andrea tokom druge operacije ostala i bez reproduktivnih organa.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV Dragan Stajić, potvrdio je da je Andrein slučaj jedan od najkomplikovanijih koji su imali u dosadašnjoj praksi, ali da su ginekolozi i akušeri svoj dio posla obavili besprijekorno.

Izvor: Telegraf

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE