GUBICI | U posljednjih pola godine 600 Zeničana isključilo se s grijanja!

GUBICI | U posljednjih pola godine 600 Zeničana isključilo se s grijanja!

Građani Zenice posljednjih godina masovno se isključuju s mreže daljinskog grijanja kojom upravlja preduzeće “Grijanje” i prelaze na druge načine zagrijavanja svojih stanova. Ovakav negativan trend nastavljen je i ove godine.

Novi priključci

Samo u posljednjih šest mjeseci s gradske mreže isključeno je čak 600 korisnika. Iako je u istom periodu bilo 100 novih priključaka, preduzeće “Grijanje” ostvarit će ogromne gubitke, tako da će prihodi ove grijne sezone biti za 400.000 KM manji u odnosu na prošlu.

Tehnički direktor “Grijanja” Kemal Veledar kaže za “Avaz” da se uglavnom radi o privremenim isključenjima te da takvi korisnici plaćaju paušal koji iznosi 10 posto od cijene aktivnog grijanja, i to samo tokom grijne sezone.

– Moguće je trajno isključenje čitavih kuća, ali je malo takvih slučajeva. Ako su stanovi, onda je moguće samo privremeno isključenje. Naprimjer, privremeno isključeni korisnik za stan od 50 kvadrata plaća 14 KM, ali samo tokom grijne sezone – kaže Veledar.

Glavni razlozi za isključenje s grijanja su, smatra Veledar, teška socijalna situacija, odnosno, nemogućnost plaćanja računa i česti kvarovi na kotlovima, zbog čega je nesigurno snabdijevanje toplotnom energijom.

Da se Zeničani svakodnevno isključuju s gradske mreže grijanja dokaz su i mnogi oglasi na internetu u kojima građani prodaju radijatore, a kao razlog za to navode isključenje grijanja. 

Jedan od takvih oglasa postavio je Kasim Bilčević. Za naš list on je obrazložio zašto prodaje radijatore, čija je cijena četiri KM po rebru.

Jeftinija struja

– Isključio sam se s grijanja. Jeftinije se grijati na struju nego na njihovo grijanje kojeg nema. Plaća se, a nikakve koristi od toga. Nabavio sam konvektore i tako ću se grijati od sada. I pored toga što sam se isključio, ostao mi je paušal od 20 KM koji moram plaćati – kaže Bilčević.

3.014 privremeno isključenih 2010. godine

6.064 privremeno isključenih 2016. godine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE