U Zenici o vršnjačkom nasilju u osnovnim školama u ZDK

U Zenici o vršnjačkom nasilju u osnovnim školama u ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica priredio je danas u Bosanskom narodnom pozorištu javnu prezentaciju istraživanja „Mapiranje stanja u oblasti međuvršnjačkog nasilja u osnovnim školama u ZDK“.

Istraživanje je proveo multidisciplinarni tim tokom prošle i ove godine u 38 odjeljenja iz 27 osnovnih škola.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i njegova Služba za školsku higijenu je jedna od rijetkih javno-zdravstvenih ustanova koja kontinuirano radi na unapređenju aktivnosti iz oblasti mentalne higijene.Direktor Instituta, dr. Senad Husejnagić ukazuje, da je vršnjačkog nasilja uvijek bilo i uvijek će ga biti ali je cilj da se smanji koliko god je moguće. Cilj je da podaci iz istraživanja ,kao i zaključci analize stanja dođu do što većeg broja relevantnih faktora, uključujući porodicu, obrazovne, javne i državne institucije.

Saradnja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane i Bosanskog narodnog pozorišta ogleda se i u zajedničkom nastupu prema školama kroz priređivanje edukativnih pozorišnih predstava, naglasio je Stručni saradnik za školsku higijenu, pri Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Nino Hasanica, dr. zdravstvenih nauka.

Istraživanje u školama je pokazalo da se najčešće, pored verbalnog vrijeđanja, odnosno nazivanja drugog pogrdnim imenima-nadimcima, događaju i druga neprihvatljiva ponašanja među mladima, najčešće naguravanja, kaže uposlenica Instituta, Kasema Mehić-Durmić. Pri tome najčešće u toku malog odmora, ili na putu do škole, a znatno manje na putu od škole do kuće, što je za posebnu analizu.

Prezentacija istraživanja o stanju u oblasti međuvršnjačkog nasilja u osnovnim školama na području ZDK priređena je povodom nedavno obilježenog Svjetskog dana mentalnog zdravlja. (Š.B.)

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE