Inicijativa Edhema Fejzića za pomoć Zenici

Inicijativa Edhema Fejzića za pomoć Zenici

nicijativa za pomoć Gradu Zenica u svrhu iznalaženja finansijskih  sredstava za potrebe realizacije projekta Joint venture kompanije, kojom se obezbjeđuje dugoročnog, pouzdanog i sigurnog snabdijevanja toplinskom energijom na području grada Zenice.

Poštovani,

Ovom inicijativom obraćam se u ime svih građana i privrednih subjekata s područja grada Zenice, koji su najozbiljnije zabrinuti zbog opasnosti koja prijeti kolapsom postojećeg sistema gradskog grijanja, a koji rizik objektivno gledano može nastupiti svakog momenta.

Naime, problem toplinskog zagrijavanja u gradu Zenici je aktuelan već najmanje dvije decenije, zbog starosti i dotrajalosti kotlovskih postrojenja, instaliranih još 1967. godine. Vlasnik ovog postrojenja, nakon završetka rata, postala je kompanija „ArcelorMittal Zenica“ d.o.o. Zenica, koja je usljed isteka vijeka trajanja ovog postrojenja najavila njegovu neminovnu obustavu korištenja 2019. godine. Dosad su se građani Zenice u nebrojeno navrata smrzavali i to u uslovima najvećih padova vanjskih temperatura, čekajući čak i po dvije sedmice popravak kvara na nekom od kotlova iz kojih se vrši zagrijavanje i tako bivali prinuđeni trošiti neuporedivo više električne energije za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostorija, nego što za takve svrhe uopće postoji potreba. U konačnici, ovakvi, zadnjih godina sve češći kvarovi, kao i redukovana isporuka toplinske energije, posebno pogađaju djecu i starije nemoćne osobe, čije se zdravstveno stanje narušava usljed smrzavanja, a koje posljedice u svojoj ukupnosti značajno negativno utiču na kvalitet života i rada tokom zimskog perioda u ovom, po svojoj velični četvrtom po redu gradova u BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE