MAGLAJ: OTAC TINEJDŽERA ESADA OMERSOFTIĆA (19) SMOGAO SNAGE i jutros se obratio okupljenim građanima

MAGLAJ: OTAC TINEJDŽERA ESADA OMERSOFTIĆA (19) SMOGAO SNAGE i jutros se obratio okupljenim građanima

Tinejdžer Esad Omersoftić (19) smatra se nestalim nakon što je automobil “Opel Astra” u kojem se nalazio u noći na ponedjeljak sletio u rijeku Bosnu u ulici Srebreničkih žrtava rata u Maglaju (BiH).

Pretraga terena tokom ponedjeljka, u kojoj su učestvovali pripadnici PS Maglaj, nekoliko timova specijalizirane ronilačke jedinice MUP-a ZDK te pripadnici Vatrogasne jedinice Maglaj nije dala rezultate i nastavljena je intenzivirano jutros.

POVEZANO

Nakon što je familija nestalog mladića pozvala sve građane koji žele i mogu pomoći u potrazi da dođu u utorak u 07.30 sati u Park ljiljana, veliki broj građana uključio se jutros u potragu za mladićem.

Na mjestu nezgode jutros su prvi bili pripadnici PVJ Maglaj i brojni građani, a nakon toga u Maglaj su pristigli i jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom Kantonalne uprave za civilnu zaštitu, specijalizovana ronilačka jedinica MUP-a ZDK te pripadnici Federalne uprave civilne zaštite na čelu sa direktorom Fahrudinom Solakom.

Da se obrati okupljenim sugrađanima, snage je smogao i Esadov otac…

Hvala vam, što ste se po ovako lošem vremenu odazvali akciji i što učestvujete u potrazi. Mi moramo biti jaki i hvala vam još jednom u ime cijele porodice – poručio je Azahari Aka Omersoftić.

– Došli smo tu u Maglaj iz Zavidovića, krenut ćemo s jednim čamcom i pretraživat ćemo ovaj uži lokalitet gdje se nezgoda dogodila. Očekujemo dolazak još nekoliko timova. Nadamo se da će potraga biti uspješna. Danas ćemo raditi s čamcima i čakljama – izjavio je jutros Saša Kadrić, komandir jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom Kantonalne uprave Civilne zaštite iz Zavidovića.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak također je na terenu u Maglaju na mjestu gdje se nezgoda dogodila.

– Jučer su kolege iz civilnih zaštita Općine Maglaj, Zavidovića i Kantonalne uprave radili ovaj posao ovdje, a jučer smo u razgovoru sa direktorom Kantonalne uprave dogovorili da dođu i nađi ljudi na ovaj prostor, da probamo locirati tijelo nastradalog mladića. Od jutros traju potrage na ovom prostoru i trenutno nemamo pokazatelja gdje bi tijelo moglo biti. Razgovaramo s očevicima i svima onima koji nam mogu dati korisne informacije.

Prikupili smo dovoljno informacija vezano za samu rijeku, za određene lokacije i virove, gdje ćemo detaljno pregledati. Rijeka na mjestu gdje se nezgoda dogodila i nije pretjerano duboka, možda do dva metra maksimalno. Sutra ujutro ćemo probati mjesto nezgode i sa roniocima pretražiti. Izuzetno je loša vidljivost, pada kiša i to nam otežava posao, ali nadam se da ćemo uspjeti što prije locirati tijelo nastradalog mladića – izjavio je Solak za Maglajinfo.com.

Na teren su pristigli i pripadnici specijalizovane ronilačke jedinice MUP-a ZDK koji su također spustili čamac u vodu te pretražuju obale i rijeku Bosnu s čakljama.

Prema planu, pretraga terena za Esadom Omersoftićem trajat će danas čitav dan, a ukoliko ne bude rezultata nastavit će se i sutra i narednih dana.

Azahari Omersoftić potraga

Jutrošnjem nastavku akcije se priključila i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa svoja tri tima i tri čamca.

– Oni su nešto prije deset sati stigli u Maglaj. To su timovi za spašavanje u vodi i pod vodom, a također naš ronilački tim je u pripravnosti za sutra ako se mogne roniti i bude potrebno. Danas od ranih jutarnjih sati pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj, njih 14 sa posebnom opremom su na terenu, pripadnici MUP-a Zeničko – dobojskog kantona, specijalna jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom. Zatim, Kantonalna služba civilne zaštite sa jednim čamcem i peteročlanom posadom – izjavila je Majda Kovač, predstavnik za javnost FUCZ.

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE