Vječita lista dužnika PDV-a: Iste firme godinama predvode spisak “slavnih”

Vječita lista dužnika PDV-a: Iste firme godinama predvode spisak “slavnih”

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) godinama objavljuje liste dužnika po osnovu PDV-a, akciza i carina.

Kada je lista po prvi put objavljena, bila je možda i interesantna u kontekstu najvećih dužnika, ali imena najvećih dužnika su ista iz godine u godinu i javnost se počinje pitati koja je svrha objavljivanja skoro identičnih lista. Istovremeno se redovnim platišama šalje poruka da bi i oni mogli izbjeći plaćanje poreza kojeg UIOBiH svakako ne bi mogao naplatiti godinama.

Kako je za Faktor pojašnjeno u UIOBiH, trenutno ne postoje zakonska rješenja koja propisuju način kojim bi ta institucija nekome mogla otpisati dug za PDV.

– Takav zakon bi morala usvojiti Parlamentarna skupština BiH te da se objasni naprimjer kako se dug može proglasiti nenaplativim i slično – navode.

U praksi to znači da će dužnici za PDV biti na listi dužnika dugi niz godina sve dok ili ne plate dug, ili se isti ne otpiše. Sam otpis duga je također kompliciran, pogotovo imajući u vidu da svaki dužnik ima svoju “priču“ kao što se može vidjeti iz primjera pet najvećih dužnika.

Najveći dužnici

Tako prvih pet mjesta na spisku dužnika po osnovu PDV-a zauzimaju KJKP GRAS s dugom od 22,1 milion KM, MB-Kekerović d.o.o. s dugom od 11,5 miliona KM, Đuša d.o.o. s dugom od 9,06 miliona KM, Federalna direkcija robnih rezervi s dugom od 6,5 miliona KM i Mass d.o.o. s dugom od 6,4 miliona KM.

O svim ovim slučajevima, ali i još nekim drugim, Faktor je redovno izvještavao. Tako je naprimjer UIOBiH 2016. zaplijenila 12 tramvaja. Naredne godine je pokušana prodaja 28 autobusa i osam tramvaja GRAS-a, ali dug i dalje nije naplaćen.

Što se tiče kompanije MB-Kekerović, ovaj slučaj završio je presudom. Sud BiH je Mlađena Kekerovića osudio na 14 i po godina zatvora 2016. godine, a ranije su u predmetu Kekerović i drugi ostalim optuženima izrečene kazne zatvora u rasponu od jedne do sedam godina zatvora, kao i uvjetne kazne na temelju sporazuma, a oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 3,5 miliona KM. Uprkos tome, MB-Kekerović je i dalje na spisku dužnika po osnovu PDV-a jer UIOBiH nije uspio naplatiti sav dug.

Slučaj firme Đuša d.o.o. će svakako ući u anale. Priču o poslovnim malverzacijama u ovoj kompaniji iza kojih je stajao preminuli Amir Pošković, a gdje je naivna porodica Polutan uz naknadu od 300 KM i motornu pilu iskorištena da sakrije pravog nalogodavca, Faktor je otkrio krajem 2015. godine i objavio u tekstu “Fikret Polutan otvorio dušu za Faktor: Firma iz podruma utajila 8 miliona maraka“.

U identičnim problemima je bio i Fikretov drugi brat Salih Polutan koji se vodio kao osnivač firme Stećak koja na osnovu neplaćenog PDV-a državi duguje 4,2 miliona KM. Njega je kao osnivača i direktora “na papiru“ postavio Amir Pošković.

Federalna direkcija i Mass d.o.o.

Što se tiče Federalne direkcije robnih rezervi, nastanak duga ove institucije oslikava tragikomediju federalnih vlasti i menadžmenta ove institucije. Kako je ranije za Faktor pojasnio direktor ove institucije Tončo Bavrka, dug je nastao kada je tokom 2011. godine UIO odlučila da “izbaci“ federalnu instituciju iz sistema indirektnog oporezivanja zbog velikog ulaznog PDV-a.

– Onda je došla inspekcija, popisala robu koja je tada vrijedila oko 25 miliona KM i na to obračunala PDV koji mi sada dugujemo – kaže Bavrka.

S obzirom na to da Federalna direkcija nema vlastiti bankovni račun, uplate i isplate ove institucije se obavljaju preko Ministarstva finansija FBiH, od kojeg se očekivala reakcija po pitanju novonastalog duga. Do toga nije došlo, kaže Bavrka, koji dodaje da su nakon toga urgirali da se ovaj problem razmotri na sjednici Federalne vlade.

– Vlada je donijela zaključak prema kojem obvezuje Federalno ministarstvo finansija, koje zastupa interese FBiH u Upravnom odboru UIO, da prenese stav prema kojem Federalna direkcija treba ostati u sistemu PDV-a te da se ne treba provoditi postupak deregistracije ovog PDV obveznika. Nije pošteno da nas se i godinama poslije proziva kao velikog dužnika – objašnjava Bavrka.

Faktor je također izvještavao i o slučaju dugovanja firme Mass d.o.o. koja se od osnivanja veže za Aleksandra Mandića i njegovog oca Momčila, poznatog tajkuna iz RS-a, te je više puta mijenjala ime i vlasnika. Na kraju, sa dugovima, registrovana je kao imovina izvjesnog Nenada Jovanovića, i to na osnovu lažne lične karte.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE