Jarić: Željezara kod Mittala ima 700.000 KM potraživanja koja treba naplatiti

Jarić: Željezara kod Mittala ima 700.000 KM potraživanja koja treba naplatiti

Na pitanje novinara Oslobođenja “Odbili ste zahtjev Vlade FBiH da sa računa Željezare prebacite 500.000 od ukupno 700.000 maraka (koje ŽZ treba da naplati od ArcelorMittala Zenica) i sa tim iznosom učestvujete u sumi od 3,5 miliona KM koja trebaju biti doznačene radnicima za 12 plata i otpremnine. To je za Sindikat pozitivan signal. Za šta ćete upotrijebiti tih 700.000 KM?”, stečajni upravnik Željezare Zenica Mirza Jarić je kazao da su premijer Fadil Novalić i ministar Nermin Džindić neobično srdačno reagovali prema Željezari.

– Željezara ima kod Mittala 700.000 KM potraživanja koja treba naplatiti i iz kojih sredstava treba platiti struju koja je isključena, neki zaostali PDV. Treba uzeti kondiciju za novu proizvodnju ako je budemo otvarali, a hoćemo, istakao je Jarić.

Pojasnio je i da nije bilo u pitanju samo tih 700.000 KM, kao i da je od njega traženo i da se Željezara zaduži za ostatak.

– Valjda su tako napravili sa rudnicima, možda još sa nekom drugom firmom u stečaju. Nisam mogao dozvoliti da se prelije ni fening u ove namjene koje je Vlada obećala, kaže Jarić.

U intervjuu za sutrašnje Oslobođenje Jarić je govorio i o dugu prema radnicima, reanimaciji Željezare, te zaposlenju radnika u novoj firmi.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE