Za četiri dionice koridora 5C koje će povezati prostor BiH još 750 miliona eura

Za četiri dionice koridora 5C koje će povezati prostor BiH još 750 miliona eura

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić  sudjelovao je na premijerskoj sesiji Treće investicijske konferencije o Zapadnom Balkanu u Londonu, koju organizira  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Tokom obraćanja, predsjedavajući Zvizdić je pozdravio organiziranje skupova sa ciljem saradnje i promoviranja regije zapadnog Balkana i istaknuo značaj EBRD-a kao jednog od najvećih institucionalnih investitora u Bosnu i Hercegovinu. Govoreći o prioritetima za regionalne projekte, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo značaj infrastrukturnih projekata i naglasio da je neophodno da se što brže realizira njihova implementacija. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ima značajne potencijale u bogatim prirodnim resursima i da se kvalitetnim projektima može dodatno podstaknuti privredni razvoj i BiH i regiona. Rekao je da zemlje regiona trebaju da definiraju zajedničke interese i da ih u narednom periodu pretoče u regionalne projekte.

Sesija premijera Zapadnog Balkana održana je nakon službenog otvaranja konferencije i pozdravnih obraćanja predsjednika EBRD–a Sume Chakrabartija, premijera Bugarske Boyka Borisova i ministra za međunarodni razvoj Velike Britanije Lorda Batesa.

Tokom premijerske sesije razgovaralo se o predstojećim investicijama u u infrastrukturu, posebno u saobraćajnu, ali su otvorene mogućnosti ulaganja i u energetsku infrastrukturu i u predstojeće digitalno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da ono što je jako važno za Bosnu i Hercegovinu i za čitav region jeste činjenica da su svi razumijeli da je nedostatak, prije svega transportne infrastrukture jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja ukupnog regiona i da je to fokus daljeg djelovanja kako Evropske banke za obnovu i razvoj, tako i Evropske investicijske banke.

Tokom konferencije, potpisan je dodatni sporazum sa EBRD-om u iznosu od 750 miliona eura za četiri dionice na autoputu 5C u dužini od oko 70 kilometara, od čega je 500 miliona na teritoriji Federacije BiH, a  250 miliona na teritoriji Republike Srpske, čime će biti kompletirana značajna dionica koja će povezati prostor cjelokupne BiH i time omogućiti nove investicije i jači protok roba i ljudi, a na koncu  i ekonomski razvoj BiH.

Na kraju obraćanja predsjedavajući Zvizdić je izrazio nadu da će razgovori na današnjoj konferenciji unaprijediti i ojačati odnose između zemalja regije i rezultirati konkretnim projektima.

Na konferenciji, pored predsjedavajućeg Zvizdića učestvuju i premijeri Zapadnog Balkana Edi Rama (Albanija), Zoran Zaev (Makedonija), Ana Brnabić (Srbija), Duško Marković (Crna Gora) i Ramush Haradinaj (Kosovo). Konferenciji prisustvuje i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Nap.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE