ZENICA Većinu nadogradnji radila je Željezara

ZENICA Većinu nadogradnji radila je Željezara

U Zenici je u posljednje vrijeme aktuelizirana priča o nadogradnji stambenih zgrada. Razlog je čardak iliti kuća na krovu jedne zgrade u naselju Jalija, u Jalimamovom putu. Ta kuća (i to dvospratnica) već punih osam godina privlači pažnju javnosti, ali i inspekcije Grada koja je u nekoliko navrata naložila njeno rušenje, što se do današnjeg dana nije realizovalo.

Odbijenica

No, vratimo se trendu koji je zahvatio Zenicu ulaskom u novi milenij – 2000. godine. Većina zgrada nadograđena je baš te godine. Uglavnom je nadogradnja rađena kontrolisano i to od Željezare Zenica, na zgradama gdje je ova kompanija imala više od polovice stanova u svom vlasništvu.

image
/Nadogradnja u Novom Radakovu/Muhamed Tunović

To je osiguralo tadašnjim politički i ekonomski imućnijim ljudima sticanje stambenih jedinica na njima željenim lokacijama. Nove ili proširene stanove dobile su desetine poznatih osoba, ali i onih manje poznatih.

– Predmet u vezi sa nadogradnjom na zgradi u Jalimamovom putu je star osam godina. Iz debelog spisa predmeta vide se sva dešavanja i aktivnosti. Ali, treba znati da to nije jedini objekat. Ima tih slučajeva nadogradnje koja se dešavala u različitim okolnostima. Suština je da su 2000. godine za izgradnju stambene jedinice na ravnom krovu pribavljeni rješenje o odobrenju gradnje, urbanistička saglasnost i dobijena je upotrebna dozvola. Nakon toga počinje izgradnja čelične konstrukcije i kosog krova s ciljem sanacije ravnog krova, koji je izgrađen 2000. godine. Stranka se obratila zahtjevom za sanaciju ravnog krova i dobija odbijenicu, izjavila nam je prije nekoliko dana Sabira Helvida, v.d. pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica.

image
/Zgrada u Ulici Aska Borića koju je radila Željezara sa jednakom kvadraturom stanova na zadnjem spratu /Muhamed Tunović

Dodala je da je inspekcija poduzimala određene mjere, izdala i rješenje o uklanjanju izvedenih radova, ali i da je bilo nekoliko žalbi te da su izdavane prekršajne prijave.

– U toj istoj godini je donesen zaključak o dozvoli prinudnog izvršenja rješenja. Tadašnji JKP Komrad nije to učinio, jer nije bio registriran za objekte visokogradnje. Godine 2014. to je ponovo aktivirano. Nalog je dat u avgustu novooformljenoj firmi Komgrad – ZE, koja je preuzela poslove prinudnih izvršenja. Nisu to učinili, a nisu se kasnije očitovali ni na urgenciju niti odgovorili do današnjeg dana kada mogu pristupiti prinudnom izvršenju rješenja, objasnila je Helvida.

Zbrinjavanje sportista

Istražili smo navode čitaoca Oslobođenja da su u zgradi Ulice dobrovoljnih davalaca krvi 4, u naselju Novo Radakovo, izgrađene tri nove stambene jedinice na vrhu zgrade i saznali da se radi o nadogradnji Željezare Zenica i to iz 2000. godine. Stanovi se nalaze iznad šupa koje su bile, umjesto u podrumu, na tada još uvijek zadnjem spratu. Ali i to je sređeno još davne 2000. U Gradskoj upravi smo nezvanično saznali da nije bilo nikakvih prijava inspekciji za ove tri nadogradnje.

U istom naselju – Novo Radakovo, na još jednoj zgradi je 2000. godine urađena nadogradnja. Tada je to rađeno za neke sportaše koji su tu živjeli po nalogu Željezare. Kasnije su ti stanovi prodani.

image
/Kuća na vrhu zgrade u naselju Jalija/Muhamed Tunović

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE