Na biračkim spiskovima se nalazilo 6.558 imena umrlih osoba, brisano blizu 4.000

Na biračkim spiskovima se nalazilo 6.558 imena umrlih osoba, brisano blizu 4.000

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj sjednici razmatrala dopunjenu informaciju o broju umrlih osoba čija se imena nalaze ili su se nalazila u evidencijama Centralnog biračkog spiska.

U saopćenju se navodi da i nakon dodatnog roka traženu informaciju nije dostavilo 11 općinskih izbornih komisija, i to iz Bosanske Dubice, Orašja, Ključa, Mrkonjić-Grada, Jajca, Srebrenice, Kupresa, Han-Pijeska, Istočnog Starog Grada, Trnova i Usore.

– S dopunjenom informacijom na terenu je utvrđeno da se na biračkim spiskovima nalazilo 6.558 imena umrlih osoba. Nakon kontakata općinskih/gradskih izbornih komisija s nadležnim matičnim uredima i ministarstvima unutrašnjih poslova u martu ove godine je od navedenog broja brisano blizu 4.000 imena umrlih osoba iz biračkog spiska – navode iz CIKBiH.

Dodaju da se, također, prema informacijama iz općinskih/gradskih izbornih komisija, problem pojavljuje za osobe za koje se sa sigurnošću zna da su preminule u inozemstvu, ali ta informacija nije evidentirana u matičnim uredima u BiH.

Centralna izborna komisija BiH, u saradnji s općinskim/gradskim izbornim komisijama, putem nadležnih organa (matični uredi i ministarstva unutrašnjih poslova) nastavlja aktivnosti na ažuriranju Centralnog biračkog spiska.

O rezultatima tih aktivnosti javnost će biti pravovremeno informirana, saopćeno je iz CIKBiH.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE