Radnici „Arcelor Mittala“ otrovali se salmonelom?

Radnici „Arcelor Mittala“ otrovali se salmonelom?

Nekoliko radnika kompanije “Arcelor Mittal” Zenica proteklih je dana zatražilo ljekarsku pomoć zbog stomačnih tegoba, a jedan je hospitaliziran u zeničkoj bolnici. Simptomi za sada upućuju na trovanje hranom ili vodom.

Jeli grah

Zvanični podaci koje smo dobili od Alene Kahrimanović, portparola „Arcelor Mittala“, jesu da je samo jedan radnik hospitaliziran zbog stomačnih problema čiji se uzroci još utvrđuju.

– On ima određene probleme u probavnom sistemu, ali još je rano govoriti o uzroku. Bili su prvomajski praznici, tako da ne možemo sa sigurnošću ništa tvrditi – kaže Kahrimanović.

Iako ona negira da je bilo više hospitaliziranih, kako saznajemo, još tri radnika iz valjaonice žalila su se na stomačne tegobe, a nakon što su u restoranu u firmi jeli grah.

Mirsada Mehić, supruga radnika „Arcelor Mittala“ koji je hospitaliziran u zeničkoj bolnici, navodi da se on nije zarazio tokom prvomajskih praznika.

– Zajedno sa kćerkom slavili smo Prvi maj u Žepču, a muž je prije toga radio. Svi smo jeli isto, a on je iste večeri zaglavio u bolnici, nije mogao ustati na noge. Da je do naše hrane, svi bismo imali tegobe. Hvala Bogu, sada mu je bolje. Čekamo nalaze, jer se sumnja i na salmonelu – kaže Mehić.

Dva restorana

A da i u Kantonalnoj bolnici Zenica sumnjaju na trovanje i salmonelu te da se ne radi samo o jednom radniku s tegobama, potvrdio nam je Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti.

– Nama su se javila dva radnika „Arcelor Mittala“. Jedan je strani državljanin i odlučio je liječenje nastaviti u svojoj zemlji. Drugi radnik, koji je trenutno hospitaliziran kod nas, još je na pretragama. Zbog sumnje urađeni su testovi i na salmonelu – ističe Drljević.

Nakon raskida ugovora sa „Željezarom“ Zenica, radnici „Arcelor Mittala“ hrane se iz dva restorana, a hrana koja je služena radnicima s tegobama je od dobavljača iz Žepča.

Čeka se nalaz inspekcije

Kako bi bio utvrđen tačan uzrok zdravstvenih tegoba kod radnika, u „Arcelor Mittalu“ rade se ispitivanja hrane i vode.

– Tražili smo da se ispitaju uzorci hrane i vode kako bi se ubuduće izbjegli ovakvi problemi. Čekamo zvanične nalaze inspekcije, nadležnog instituta i bolnice – kazala nam je Kahrimanović.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE