Većina stanovništva ima probleme s plaćanjem računa

Većina stanovništva ima probleme s plaćanjem računa

placanje racuna

Svaki deseti građanin troši više od 20 posto primanja na plaćanje struje, plina i grijanja. S ozbirom na to da se primanja ne usklađuju s rastom troškova života, većina stanovništva ima probleme s plaćanjem računa i uopće preživljavanjem.

Resorna ministarstva provodila su kampanje tokom kojih su građane informisali kako da uštede struju korišćenjem štednih sijalica ili kupovinom energetski efikasnih uređaja, ali niko nije rekao kako da nabave ogrev za zimu, u situaciji kada je većina energenata poskupjela, kad troškovi za hranu rastu, kada su plate sve manje. Posebno su ugroženi penzionere, uzimajući u obzir njihove godine, zdravlje i iznos penzija.

Ugalj košta od 130 do 180 KM. Metar drva košta oko 80 KM, a jednoj porodici, u zavisnosti od toga koliko vremena se dom grije, potrebno je i do 15 metara. Građani kupuju koliko mogu.

Zbog nedostatka finansija, bijeljinska gradska toplana je izvršila samo djelimičan remont grijne mreže. Urađeno je samo najnužnije, kako bi grijna sezona počela na vrijeme. Cijene su na nivou prošlogodišnjih

“Za stambeni prostor za fizička lica je 2,75 KM po kvadratnom metru, sa PDV-om, i na bazi 6 mjeseci. Što se tiče pravnih lica, njima je cijena oko 5,85 KM”, kaže Radomir Marjanović, direktor Gradske toplane Bijeljina.

Svaki deseti građanin troši više od 20 posto primanja na plaćanje struje, plina i grijanja. Mnogi od svojih primanja ni ne mogu podmiriti režijske troškove. Novca je sve manje, nameta je sve više. Struja je skuplja, cijena lož-ulja je nestabilna i ima tendenciju rasta, a cijena drva, iako je ostala na kao prošle godine, za smanjene kućne budžeta ipak je prevelika. Gotovo 10 posto građana ne može se grijatu u hladnim zimskim mjesecima, a nadležni za socijalne programe nemaju odgovor na ugroženi životni standard stanovništva.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE