Ne možete zavarati ni dijete: Čak i 18-mjesečna beba zna prepoznati odglumljene emocije

Ne možete zavarati ni dijete: Čak i 18-mjesečna beba zna prepoznati odglumljene emocije

beba

Bebe su, prema najnovijim istraživanjima, u stanju prepoznati  emocije odraslih kao lažne, ako se one ne podudaraju sa očekivanim u datoj situaciji.

Profesorica Diane Poulin-Dubois sa Concordia Univerziteta u Kanadi: “Prema našim istraživanjima, bebe ne mogu biti zavarane da nešto što uzrokuje bol rezultira vedrim izrazom lica. Mališani već u ovom uzrastu mogu uspješno rasuditi koja emocija prati određeni događaj.“

Kako bi testirala ovu teoriju, profesorica Poulin-Dubois izvela je ispred 92 bebe, u uzrastu od 15 – 18 mjeseci, glumca koji je prošao kroz nekoliko scenarija u kojima je emocionalna reakcija išla uz ili protiv pantomimom prikazanog iskustva.

Tako je glumac izrazio lažnu emociju tuge kada mu je poklonjena igračka, a situaciji sukladnu emociju iznenađenja i boli dok se pretvarao da je ozlijedio prst.

15-mjesečne bebe nisu zapazile razliku, te su sa podjednakom količinom empatije odgovarale na obe reakcije glumca, što ukazuje da se kod njih nisu još uvijek razvile pomenute sposobnosti. S druge strane, 18-mjesečna djeca pomno su pratila reakcije glumca i reakcije njegovateljice prisutne u prostoriji, oslanjajući se tako ne samo na svoju prosudbu, nego i na prosudbu osobe od povjerenja. Naravno i ove bebe su izrazile empatiju, ali samo u slučaju kada je ista bila zaslužena.

Istraživači trenutno ispituju da li će se bebe osloniti na i vezati za osobu za koju ustanove da izigrava lažne emocije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE