Misterije i čuda REM faze sna

Misterije i čuda REM faze sna

Često pomislimo da se neistražene misterije i čuda nalaze na najvišim planinskim vrhovima ili u najdubljim oceanima, a potpuno zaboravimo da nam se jedno pravo čudo dešava svaku noć – spavanje.

Toliko smo navikli na ideju spavanja da često i ne razmišljamo o tome kako je to čudno da naši umovi odlutaju od svjesnih misli za oko sedam sati dnevno. Iako su svi ciklusi spavanja fascinantni, REM (San brzog kretanja očiju) ciklus sna se smatra jednim od najmisterioznijih. Neke uistinu čudne stvari se počnu dešavati sa našim tijelom i mozgom svake noći, a da toga ni sami nismo svjesni.

Prije REM faze spavanja, naša tjelesna temperatura je niža i naše tijelo funkcioniše sporije nego kad smo budni. Dišemo dublje, naša srca kucaju sporije, a naši mišići se opuštaju. Prva REM faza počinje oko 70 do 90 minuta nakon što smo zaspali.

Pri ulasku u REM fazu sna disanje se ubrza, postaje nepravilno i plitko. Oči se pokreću brzo, a mišići postaju nepokretni. Ritam srca i krvni pritisak se povećavaju. Naše tijelesne funkcije rastu iznad normalne razine. U stvari, naše tijelo postane toliko aktivno (hiperaktivno) da se čini da smo budniji nego što smo bili. Čak pedeset do dvije stotine posto više krvi teče u mozak tokom REM faze nego kada smo budni.

REM faza sna zauzima oko 20–25% ukupnog sna. Dešava se u nekoliko (prosjek 4-5) navrata koji su vrlo kratki na početku noći, a najduži na kraju.

Nakon što smo već ušli u REM fazu, poruke se šalju do moždane kore, dio mozga koji je, prema nekim naučnicima, “odgovoran za učenje, razmišljanje i organiziranje informacija.” U ovoj fazi smo već počeli sanjati. Nelogične i složene slike i informacije se počinju kretati kroz naš mozak, dok nam se oči konstantno nepravilno i nasumično kreću. Sve ovo doprinosi zašto mislimo da je san stvaran, zašto se povremeno probudimo u znoju, prepadnuti, uplakani ili čak i nasmijani.

Srećom za nas, ne djelujemo izvan naših snova, a razlog je paraliza mišića. Neuronski inhibitori jure kroz krv tokom REM faze, tako da je u tom trenutku fizički nemoguće pomaknuti mišiće. Naravno, nisu svi mišići u tijelu blokirani. Još uvijek možemo disati, naša srca još uvijek kucaju i naše oči se kreću. Ali zato ne možemo pričati i micati rukama i nogama.

Paraliza tijela tokom ove faze je jako korisna. Samo zamislite šta bi se desilo kada bi vaše hiperaktivno tijelo počelo oponašati sve ono što činite u snu. Ali, neki ljudi ne postanu paralizirani tokom spavanja. To je opasan medicinski problem koji se zove Poremećaj REM spavanja, odnosno Parasomnia, koja obično pogađa muškarce srednjih godina.

Još uvijek znamo jako malo informacija o tome šta se sve tačno događa u našim mozgovima i tijelu tokom REM faze, ali ovo malo što smo saznali sasvim je dovoljno je da nam pokaže u kakvu to avanturu svaku noć ulazimo.

Federalna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE