Šta bi se sve trebalo naći na tvom radnom stolu: Namirnice koje podstiču kreativnost

Šta bi se sve trebalo naći na tvom radnom stolu: Namirnice koje podstiču kreativnost

Malo britansko istraživanje otkrilo je kako samo mirisanje ovog voća može stimulirati budnost • Svaki dio tvog tijela itekako pati kad mu nedostaje tekućine, uključujući i mozak.

U nedavnom istraživanju, 77 posto ispitanika otkrilo je da bi jeli određenu hranu kad bi znali da ona ima pozitivan uticaj na njihovu kreativnost.

Postoje namirnice koje pomažu da se naš mozak što duže tokom dana zadrži u najboljoj formi.

1. Tamna čokolada

Flavanoli koji se nalaze u kakau rezultuju porastom protoka krvi prema mozgu svaki put kad uzmeš komadić tamne čokolade. Tako ti ona može pomoći da se osjećaš budnijom te da lakše rješiš teže zadatke. No, ni s tim ne treba pretjerivati, upozoravaju stručnjaci.

2. Agrumi

Malo britansko istraživanje otkrilo je kako samo mirisanje ovog voća može stimulirati budnost. No uvijek ga je bolje pojesti, zbog vitamina koje sadrže u sebi.

3. Voda

Više ne govorimo o hrani, no na ovom popisu svakako se morala naći i voda. Svaki dio tvog tijela itekako pati kad mu nedostaje tekućine, uključujući i mozak. Nedovoljno vode tokom dana u organizmu dovodi do umanjivanja koncentracije i kratkoročnog pamćenja, prenosi Psychology Today.

4. Kafa ili čaj

Svako ko ima ritual jutarnjeg ispijanja kafe zna da je ovo istina: kofein dolazi kao injekcija budnosti i energije. Osim toga, kofein ima i druge prednosti, a među ostalim podstiče i naše kognitivne performanse, koncentraciju i fokusiranost. Za sve one koji nisu kavoljupci, istraživanja su pokazala da jednake učinke ima i čaj.

Index.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE