Građani najčešće otvaraju “lažna” bolovanja zbog problema na poslu

Građani najčešće otvaraju “lažna” bolovanja zbog problema na poslu

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je na ime naknade plaća za vrijeme privremene spriječenosti za rad u 2018. godini isplatio više od osam miliona maraka – tačnije, 8.260.542,21 KM.

– Najčešći uzrok privremene spriječenosti za rad su hronične bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti osteomišićnog sistema u kombinaciji sa neurološkim ispadima, psihijatrijska oboljenja, patološke trudnoće te privremena spriječenost za rad po osnovu njege člana porodice – navode iz ZZO KS.

Milionski iznosi

Kada je riječ o zloupotrebama bolovanja, službe Zavoda ustanovile su da se od svih bolovanja, oko deset posto odnosi na nepravilno otvorena bolovanja, odnosno ona koja su vođena od odabranih ljekara.

– Najčešće zloupotrebe bolovanja se odnose na osiguranike koji bolovanje koriste zbog problema na poslu i problema u odnosu sa poslodavcem. Druga vrsta zloupotreba je iz ekonomsko-finansijskih razloga (bolovanje kod jednog poslodavca, a rad kod drugog), zatim korištenje bolovanja po osnovu socijalnih problema i problema u porodici (njega člana porodice), kao i zloupotreba zbog odmora, putovanja i rekreacije – kažu u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i Fond zdravstvenog osiguranja RS-a svake godine isplaćuju milionske iznose za naknade za bolovanja. U skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju,  osiguranici koji su u radnom odnosu imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad preko 42 dana. 

Na visinu troškova za naknade utječu iznos prosječne plaće u FBiH i RS-u i povećanje broja radnika koji koriste ovo pravo, kao i izmjena patologije stanovništva. U Sarajevskom kantonu tako bilježe porast oboljenja koja po svojoj prirodi zahtijevaju duže liječenje i samim tim produžavaju period bolovanja i isplate naknade, a slično je i u drugim kantonima.

Za isplatu naknada za bolovanja Tuzlanski kanton je u prošloj godini planirao ukupno 8.889.000 KM. U periodu od januara do septembra 2018. rashodi na ime naknada za plaće zbog privremene spriječenosti za rad na teret zdravstvenog osiguranja realizovani su u iznosu od 6.666.737 KM.

Koštano-mišićni poremećaji, bolesti krvožilnog sistema, mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja neki su od najčešćih razloga zbog kojih stanovnici Tuzlanskog kantona idu na bolovanja duža od 42 dana. Prema statističkim podacima, bolovanja u TK najviše koriste zdravstveni radnici i radnici iz uslužne djelatnosti te rudari i trudnice.

U Zavodu za javno zdravstvo TK navode da je u posljednjih deset godina zabilježen blagi pad broja bolovanja sa 45.000 na 42.000 zaključenih bolovanja u toku godine.

Znatno manji iznos od Sarajevskog i Tuzlanskog kantona isplatio je prošle godine Zavod za zdravstveno osiguranje Livanjskog kantona u slučajevima privremene spriječenosti za rad – ukupno 449.127 maraka naknada. Poređenja radi, u 2017. za bolovanja je u ovom kantonu ukupno isplaćeno 327.295 maraka. 

– Od ukupno 855 otvorenih bolovanja u 2018. godini, 497 odnosi se na privremenu spriječenost za rad zbog bolesti, u 252 slučaja radi se o trudnicama, 100 slučajeva bolovanja prouzročeno je ozljedama izvan rada, dok su u šest slučajeva zaposlenici koristili bolovanje zbog njege člana porodice. Naknade plaća za vrijeme privremene spriječenosti za rad isplaćene su za ukupno 22.016 radnih dana – podaci su Zavoda zdravstvenog osiguranja Livanjskog kantona.

Povrede, trovanja, problematične trudnoće

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da se u ovom entitetu mjesečno na bolovanju nalazi u prosjeku oko 14.000 radnika. Procenat bolovanja u RS-u je 2,51 posto, što znači da su od stotinu radnika dnevno dva odsutna sa posla zbog bolovanja, a prosječan broj izgubljenih radnih dana po zaposlenom tokom pretprošle godine iznosio je 7,49.

Najčešći razlozi zbog kojih radnici otvaraju bolovanja u RS-u su povrede i trovanja, bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, problemi u trudnoći, te bolesti sistema krvotoka. Tokom pretprošle godine 62 poslodavca u RS-u podnijela su zahtjeve za provjeru opravdanosti bolovanja, i to za 112 radnika. U FZO nepravilnosti su uočili u osam slučajeva kada su radnici na bolovanju bili duže nego što predviđa pravilnik, ili nisu pravovremeno upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja.

U slučajevima kada se utvrde nepravilnosti, Fond umanjuje mjesečnu tranšu onoj zdravstvenoj ustanovi koja je uputila radnika na bolovanje mimo pravilnika.

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a zbog neredovnih uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje ima milionska dugovanja kada su u pitanju bolovanja. Po tom osnovu trenutno duguju 37,8 miliona maraka, dok dug poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose iznosi ukupno 280 miliona KM.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE