Obilježen 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (FOTO)

Obilježen 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (FOTO)

Picture 005

U hotelu Zenica danas je održana svečana sjednica povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Ono što se prisutnima predstavilo u toku ove svečane sjednice jesu kratki referati o određenim temama, a koje su zadane od strane UN-a za narednih 12 mjeseci u 2013. godini.

„Ja ću vas iskreno pozdraviti i zahvaliti vam se na dolasku i tome što zajedno sa nama obilježavate ovaj dan. Također, drago nam je da su sa nama ovdje predstavnici najviših nivoa vlasti, te da misle o nama“, istakao je sekretar Udruženja.

Današnji skup najviše je posvećen temi: „Uklonimo barijere, otvorimo vrata: Inkluzivno društvo za sve“, o čijim detaljima su predavači na današnjoj sjednici ponajviše govorili.

Federacija BiH ima strategiju za izjednačavanje osoba sa invaliditetom i posebne odjele koje tretiraju posebne segmente života, ali su izostavljene razne aktivnosti iz ponude, te bi druge aktivnostit trebale da zažive.

„Imam dužnost da vas pozdravim u ime načelnika općine Zenica, Husejina Smajlovića, koji je također dobio poziv na ovu sjednicu, ali se opravdava svojim nedolaskom jer ima radne sastanke u Banja Luci, te vam ovom prilikom prenosim njegove pozdrave. Mi smo u Zenici imali strategiju za osobe i populaciju sa invaliditetom, ali s druge strane imamo saradnju sa nevladinim organizacijama koje propagiraju na višem nivou, štite strategiju i prava koje ova populacija ima. Najaktivnije udruženje je Udruženje paraplegičara koje svake godine smogne snage da obilježi značajne datume. Ja vam želim da nastavite svoj rad i da kao i do sada ostvarimo saradnju kao i pomoć u civilnom društvu, jer mi imamo saradnju i sve vidove koji su u spektru u nadležnosti Općine Zenica“, istakao je pomoćnik načelnika Zijad Softić.

Ono na što se aspekat stavljao u toku sjednice jesu iskustva mladih osoba sa invaliditetom koji su završili visoko obrazovanje uprkos svim problemima i barijerama, te su se prisutnima predstavili doktor, zstim učenica koja još uvijek pohađa srednju školu, kao i učenik jedne srednje škole.

Na kraju obilježavanja sjednice povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održan je koktel uz druženje.

[flagallery gid=120]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE