Evo kada počinje isplata penzija za april, penzije povećane za 3,5 posto

Evo kada počinje isplata penzija za april, penzije povećane za 3,5 posto

Pored povećanih penzija za mjesec april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak, 6. svibnja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca

Upravni odbor Federalnog zavoda za PIO donio je u utorak na telefonskoj sjednici odluku o usklađivanju penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o PIO.

Tom odlukom, sve penzije s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 1. januara 2019. godine.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zagarantovane penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca za 1,6 posto s primjenom od 1. januara 2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.

Pored povećanih penzija za mjesec april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak, 6. maja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona maraka.

fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE