Nečega tu ima čim Shell ulaže 700 miliona dolara

Nečega tu ima čim Shell ulaže 700 miliona dolara

slika (6)

Vlada FBiH u narednih nekoliko dana trebala bi objaviti međunarodni tender za izbor stručnog konsultanta za pružanje usluga u vođenju pregovora za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području FBiH, potvrdio je jučer za Dnevni avazErdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije.

Riječ je o izboru konsultantske firme koja bi u pregovore o dodjeli koncesije za naftu trebala krenuti s britansko-holandskom firmom “Shell”, koja je već ranije iskazala interes za traženje i eksploataciju nafte na području Dinarida. „Shell” je u ovaj projekt spreman uložiti oko 700 miliona dolara.

“Već je imenovana komisija koja je zadužena da pripremi svu potrebnu dokumentaciju za raspisivanje javnog poziva i koliko znam, sve je već u završnoj fazi. U narednim danima sve bi trebalo biti gotovo kako bi tender bio i raspisan” – rekao je Trhulj.

Ministar je potvrdio da je bez međunarodnog konsultanta nemoguće dodijeliti koncesiju za naftu niti početi pregovore.

“Potreban nam je strani konsultant koji projekt ima iskustvo s tom vrstom posla i on će se finansirati zavisno od uspješnosti pregovora. No, kada dođe do drafta sporazuma, ugovor prvo mora odobriti Vlada, a zatim Parlament FBiH. Vjerujem da bi se sve procedure mogle završiti do kraja godine, kada bi ugovor o koncesiji trebao biti i potpisan” – rekao je Trhulj.

Ocijenio je ovaj projekt kao strateški važan posao za FBiH, ali i cijelu državu. Pojasnio je da su u „Shellu” spremni tražiti naftu i na području Republike Srpske.

“Čelni ljudi ‘Shella’ žele uspostaviti saradnju i s rukovodiocima iz RS. To će se desiti vrlo brzo. Ovo je, jednostavno, veliki projekt i veliki ulog za cijelu državu” – smatra Trhulj.

Trhulj kaže da ne želi prejudicirati kada bi u FBiH mogle biti pokrenute prve bušotine, iako se već ranije spominjalo da bi to moglo biti krajem 2015.

“Sada sve ide svojim tokom. Važno je da je ovaj projekt uspješno započeo” – rekao je Trhulj.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE