Mladi kreativci briljirali: Srednjoškolci u BiH donijeli zlato iz Cambridgea

Mladi kreativci briljirali: Srednjoškolci u BiH donijeli zlato iz Cambridgea

Tri učenika srednjih škola iz Sarajeva Adnan Mustafa Hasanagić, Danis Mešković i Eldin Aleta donijeli su zlatnu medalju timu Bosne i Hercegovine na prestižnom međunarodnom takmičenju Izazov za mlade intelektualce (Owlypia Globals – Young Intellectuals Challenge) u Cambridgeu u Engleskoj.

Online izazov

Učenik Pete gimnazije Adnan Mustafa Hasanagić u online izazovu koji je prethodio timskom takmičenju na Fitzwilliam Collegeu u Cambridgeu u kategoriji nauka i tehnologija osvojio je tri zlatne, srebrenu i bronzanu medalju.

image

Adnan Mustafa Hasanagić/

– Sam sam se prijavio na ovo takmičenje. Pripreme za online challenge su bile naporne jer sam dobio mnogo materijala koje sam morao iščitati, naveo je mladi genijalac Hasanagić.

U Petoj gimnaziji su ponosni na njegov uspjeh.

– Adnan Mustafa je divno dijete i Nastavničko vijeće je pohvalilo njegov uspjeh, kazala nam je ponosno direktorica Pete gimnazije iz Sarajeva Deniza Tokalija, ističući da je Hasanagić ovaj uspjeh sam postigao.

Uspjeh u online takmičenju bio je presudan za prijavu na timsko takmičenje u Engleskoj.

image

Sa prestižnog međunarodnog takmičenja Izazov za mlade intelektualce/

– Iz moje škole nije bilo prijavljenih, pa sam se našao sa Danisom Meškovićem i Eldinom Aletom iz privatne srednje škole Richmond Park School u Sarajevu, kazao je Hasanagić.

Trojac je u Englesku otputovao sa profesorom iz Richmond Park Schoola, a Hasanagić kaže da je takmičenje bilo zabavno i poučno.

– U Engleskoj smo se družili sa mladima iz cijelog svijeta. Bili smo u Londonu, obišli znamenitosti. Imali smo predavanje o Cambridge univerzitetu. Organizovano je i nekoliko radionica na kojima smo učili o tome kako razmišljati kreativno, priča Hasanagić i dodaje da je cijeli Challenge posvećen upravo razvoju kreativnog razmišljanja.

image

Tim iz BiH u Cambridgeu/

Ovog mladog genijalca zanimaju nauka i tehnologija, a obrazovanje bi htio, navodi, nastaviti u tom smjeru.

– Teško da ću to moći u BiH. Zanimaju me astronomija, biotehnologija i srodne nauke. To ne mogu studirati u BiH, niti bih se time ovdje mogao baviti, navodi Hasanagić, koji će vjerovatno obrazovanje nastaviti van granica naše zemlje.

Osim pohvala Pete gimnazije, za uspjeh koji je ostvario promovišući BiH u najboljem svjetlu, ovaj mladić od države nije dobio ništa.

Put u Englesku

– Put u Englesku su mi platili roditelji i rodbina, kazao nam je Hasanagić, kojem će medalja iz Engleske sigurno pomoći kada zakuca na vrata nekog od prestižnih svjetskih univerziteta.

OSLOBOĐENJE

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE