Obilježavanje 1. marta neprihvatljivo za RS

Obilježavanje 1. marta neprihvatljivo za RS

v137167

Proslava 1. marta kao dana proglašenja nezavisnosti BiH neprihvatljivo je za Republiku Srpsku, poručili su predstavnici porodica poginulih i logoraša iz RS.

Za Branislava Dukića, predsjednika Saveza logoraša RS, 1. mart 1992. godine je datum koji je BiH odveo u rat, zbog čega ga, kako je rekao, RS ne može prihvatiti.

“Održavanjem referenduma o izdvajanju BiH iz sastava bivše Jugoslavije, kojeg je tada podržao dio međunarodne zajednice predvođene SAD, muslimani su na jedan perfidan način pokušali da eliminišu Srbe i njihovo pravo da ostanu u tadašnjoj Jugoslaviji”, rekao je Dukić Srni.
On je naglasio da je taj referendum prouzrokovao rat i krvoproliće u BiH, kojeg sigurno nisu željeli Srbi i Bošnjaci, već svjetski moćnici koji i danas pokušavaju od Balkana, a posebno od BiH, da stvore ratno žarište.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, izjavio je da je 1. mart dan tužnog sjećanja na preglasavanje srpskog naroda u BiH, referendum i početak građanskog rata čije su posljedice hiljade ubijenih, nestalih i raseljenih, te razrušenih domova i ognjišta.

S druge strane, Emir Suljagić, koordinator “Koalicije 1. mart”, ističe da su nezadovoljstva iz RS prema ovom datumu pokušaj skretanja pažnje javnosti s ekonomskih problema, te da se na sličan način ponašaju stranke u FBiH.

Kazao je da neće učestvovati u bilo kakvim protestima povodom 1. marta.

“Ja sam u subotu u Bratuncu, imam nekih prisada da posadim. Ko god me bude tražio može da mi pomogne jer je neradni dan, pa taman sam htio da iskoristim i da spojim ugodno s korisnim”, rekao je Suljagić.

U većem dijelu FBiH 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti, dok RS ne slavi taj datum. Proslava 1. marta najavljena je i u nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu.

Nezavisne

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE