ĆUTE ZA PARE: Pojedini poslanici nisu progovorili ni riječ u Skupštini, Bobar rekorder po izostancima

ĆUTE ZA PARE: Pojedini poslanici nisu progovorili ni riječ u Skupštini, Bobar rekorder po izostancima

Centri civilnih inicijativa sumirali 2013. godinu. Tvrde da je Narodna skupština realizovala 65 odsto planiranih obaveza, a da je kraj godine dočekala sa 60 nerealizovanih mjera, među kojima 34 zakona i osam strategija. Zamjeraju što je bilo premalo novih zakona.

Od 49 usvojenih zakona u 2013. svega 20 je novih, temeljnih zakona. Ostalo su tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata, saopštava Željko Ninković iz CCI.

CCI je izračunao da ni na jednoj sjednici nisu prisustvovali svi poslanici. Rekorder po izostancima je Gavrilo Bobar. Sedam poslanika nije postavilo nijedno pitanje, a četiri nisu raspravljala ni o jednoj temi. Svi iz SNSD-a.

Zoran Đerić iz PDP smatra da je na ocjeni građana RS da vide šta je ko od narodnih poslanika radio.

CCI je ocjenu dala i Vladi, čiji je rad, kažu, u prošloj godini pojačan. Kao uspjehe navode set mjera za pomoć privredi, s kraja godine, a najveći minus ostaje konstantno zaduživanje, kojim su, kako tvrde, građani Srpske postali duplo zaduženiji od građana Federacije.

“Ono što najviše zabrinjava je da se krediti ne ulažu u privredu i ekonomski rast, nego u održavanje predimenzionirane javne potrošnje”, poručuje Ninković, a Radojičić odgovara da “svaka nova odluka o zaduženju nije kumulativno dalje zaduživanje. Bilo bi, kad ne bi bilo otplate duga.”

Od 16 ministarstava, prema CCI, skoro polovinu svih mjera na Vladi predložila su četiri resora – finansije, industrija, poljoprivreda i prosvjeta, dok su najmanje aktivna bila ministarstva za izbjeglice, nauku i trgovinu.

SNSD: CCI samo kritikuje

“Koliko će neki poslanik biti aktivan, zavisi od njega samog. Јa bih ipak uvijek prije stavila akcenat na kvalitet, a ne na kvantitet”, smatra Dušica Savić iz SNSD.

Predsjednik parlamenta Igor Radojičić odgovara da je NSRS najefikasnija zakonodavna institucija u BiH, po svim pokazateljima, a od početka mandata razmatrano je 250 zakona. Tvrdi da CCI postoji samo da bi kritikovao.

“CCI postoji samo da bi kritikovao. Ne možemo mi raditi po pravilima CCI, već po Poslovniku, Ustavu i zakonu. Ljudi sebi uzimaju previše za pravo”, uzvraća Radojičić.

Agencije/Istinito

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE