Proteste je izazvala boračka muka, a ne strani centri moći!

Proteste je izazvala boračka muka, a ne strani centri moći!

Poslanik u Narodnoj skupštini RS i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost Nenad Stevandić kaže da karakter protesta u Srpskoj nema nikakve veze sa onima u Federaciji BiH.

On ističe da tu vezu s jedne strane prave politički i medijski centri u FBiH koji ih nastoje uvezati, a sa druge strane strah vlasti u RS koja umjesto dijaloga sa svojim nezadovoljnim narodom bira komunikaciju začinjenu uvredama što, kako kaže, samo dodatno potpaljuje situaciju.

– Moj je utisak da su borci koji protestuju pametniji i od jednih i od drugih, jer ne pozivaju na rušenje i nerede već traže funkcionalna i logična rješenja. Umjesto da borce pozove na razgovor, vlast sada povlađuje svojim poltronima koji nemaju legitimitet da predstavljaju borce – kaže Stevandić.

Ali zar ne postoji uvijek opasnost da se protesti otmu kontroli i zloupotrebe?

– Naravno da postoji i tu je odgovornost svih nas veoma velika. SDS je prepoznao da te proteste izazivaju muka i nezadovoljstvo stvaralaca RS, a ne nekakvi strani centri moći. Bilo je pokušaja da se protesti okrenu protiv zgrada institucija ili prema imovini ljudi koji u javnosti slove kao SNSD-tajkuni, ali borci nisu na to nasjeli. I sam smatram da nikom ne smije biti ugrožena bezbjednost ili lična imovina, već da treba da se usmjerimo na poštovanje zakona i borbu protiv kriminala, pa ako se dokaže da je neko lopov da mu se imovina oduzme i bude u funkciji budžeta iz kojeg i borci primaju dodatak, a ne da se, ne daj bože zapali, pa da plaćamo odštetu iz istog tog budžeta. Takođe, sve zgrade institucija su pravljene našim novcem i naše su vlasništo, a ne vlasništvo bilo koje vlasti, tako da bi popravke opet plaćali građani, a ima mnogo prioritetnijih stvari za koje treba novac.

Znači, ne plašite se da bi se protesti mogli oteti kontroli?

– Važno je napomenuti da narodu poslije nasilnih demonstracija i nereda treba nakoliko godina da bi dostigao standard i život kao prije njih, zbog čega SDS neće da baca godine svoga naroda, već se zalaže za legalnu smjenu vlasti, a ne za rušenje objekata ili slabljenje državnih kapaciteta RS. Uostalom, slika koju šaljemo iz Banjaluke i RS utiče i na poslovnu klimu i razvoj, a siguran sam da u Sarajevo poslije slika paljenja institucija niko pametan neće ulagati i razvijati posao. Mi iz SDS-a, kao buduća vlast, vodimo računa i o tome, jer ako natjeramo institucije da se bore protiv kriminala i tako sačuvamo državni novac, sačuvaćemo i RS i njene institucije. U protivnom, ako se stalno zadužujemo i dopustimo da novac curi kriminalnim tokovima, bićemo sve slabiji za čuvanje RS, kao što smo slabiji poslije odluke SNSD-a da srpske interese u Sarajevu brani sa SDP-om, SBB-om i HDZ-om, a ne sa SDS-om.

Konkretno, hoće li biti demonstracija?

– Legitimno je pravo naroda ili registrovanih organizacija na to. SDS razumije proteste i trudi se da ne bude rušilačkih incidenata ili događaja. Mi hoćemo evoluciju, a ne revoluciju, ali pitanje je da li vlast to razumije. Vlast kao da se pogubila i ne shavta da od njenog razumijevanja vlastitog naroda koji sad evidentno o njoj nema dobro mišljenje, najbolje zavisi razvoj situacije sa protestima. Vlast zna da su mnogi koji su prozivani u javnosti odgovorni za trenutno stanje, pogotovo iz sektora zdravstva, šuma, poljoprivrede, energetskog sektora i da ne nabrajam dalje. Ako se stekne utisak da su oni zaštićeni, onda se narod prosto provocira i poziva na proteste. U sevmu tome, PR stručnjaci, poltroni ili razni plaćeni pljuvači drugačijih mišljenja, ne pomažu već raspiruju probleme.

PressRS

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE