Kako se zaštititi tokom hladnih zimskih dana

Kako se zaštititi tokom hladnih zimskih dana

Jedna od osnovnih funkcija kože je zaštita od različitih štetnih vanjskih faktora, kao što su niske, ali i visoke temperature zraka, te vjetar i isušivanje kože u uvjetima suhih mikroklimatskih (pregrijane prostorije zimi) i makroklimatskih uvjeta (boravak u različitim klimatskim uvjetima).

Pored specifične anatomske i histološke građe, kaže prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić, na površini kože se nalazi poseban mikrofilm, barijera, koji sprečava gubitak tečnosti s površine kože. Tu barijeru čine masnoće koje formiraju zaštitni lipidni film.

Gubitak tečnosti

– Hladan zrak je suh i s površine kože isparava veća količina tečnosti. Hladan vjetar i općenito vremenski zimski uvjeti dodatno isušuju i oštećuju kožu. Rezultat svega je suha, gruba, perutava, nadražena koža, često praćena subjektivnim osjećajem svrbeža. Sve ovo su razlozi zbog kojih je u hladnom periodu neophodna dodatna i pravilna njega kože kako bismo je održali vlažnom, mekom i glatkom – rekla je dr. Mutevelić-Arslanagić. 

Na prvom, ali ne najvažnijem mjestu, dodaje, je adekvatna hidratacija kože. Neophodno je koži nadoknaditi vlažnost koju je izgubila nanošenjem krema koje nisu samo na bazi hidrantnih supstanci, već i na bazi ulja.

Odlazak vode

– Preko noći obavezno je nanošenje masnih pripravaka za njegu kože. Masnoće prave film na koži i ne dozvoljavaju odlazak vode tokom dnevnog izlaganja vjetru i niskim temperaturama. Preporučuje se nanositi preparate više puta u toku dana, a obavezno nakon pranja lica, tuširanja – navodi dr. Mutevelić-Arslanagić. 

Kada nije oblačno i u toku hladnog perioda ako planirate duže vremena biti na otvorenom, treba koristiti kreme zaštitnog faktora najmanje 15 koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Usne se suše i pucaju

Usne su, kaže dr. Mutevelić-Arslanagić, izuzetno osjetljive na hladno vrijeme. Brzo se suše i pucaju. Preporučuje se korištenje balzama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osjećaj suhoće. Uvečer, prije spavanja, poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti kako bi se održala njihova vlažnost i nježnost.

Koža na rukama je tanja i osjetljivija od ostalih dijelova tijela, siromašnija je lojnim žlijezdama i zato je zimi sklona sušenju, pucanju i nastanku ekcema. Obavezno je utopljavanje ruku pri boravku na hladnoći, kao i često nanošenje emolijentnih pripravaka s dodatkom glicerina i linoleinske kiseline.

Učestalo pranje ruku, također, isušuje kožu. Zato treba izbjegavati vruću vodu jer može skinuti prirodna zaštitna ulja kože te je isušiti. Naime, dermatolozi smatraju da je vruća voda, u kombinaciji s hladnim i suhim zrakom jedan od glavnih uzroka nastanka grube kože i dehidracije.

Imate li vrlo suhe ruke koje su sklone ekcemima i crvenilu, izbjegavajte proizvode za pranje na bazi sapuna, jakih mirisa, alkohola i drugih potencijalno iritirajućih hemijskih sastojaka.

Prema savjetima dr. Mutevelić-Arslanagić, da bi koža ostala nježna i glatka, treba posjetiti dermatologa da se uradi piling kože i mezoterapija.

– Piling kože pomaže da se uklone mrtve ćelije s površine i omogući bolje prodiranje hranjivih krema. Mezoterapiju treba uraditi bar jednom sedmično jer se mezoterapijom u kožu unose aminokiseline, hijaluronska kiselina, Q10 enzim i kolagen. Na taj način koža je spremnija za zimski period bez bora, glatka i blistavog sjaja, što sve doprinosi i mladalačkom izgledu kože – kaže dr. Mutevelić-Arslanagić.

Mnogi potcjenjuju sunce, pogotovo zimi, jer ga zbog niskim temperatura često svjesno ne opažaju. Zato se preporučuje zaštita od sunca, čak i zimi, tvrde stručnjaci.

Posebno u planinama kad skijate ili planinarite po snijegu, pripazite na svoju kožu i njegujte je jer snijeg reflektira sunčevu svjetlost i pojačava efekt sunca.

Zato je potrebno njegovati lice visokim SPF-om. Osim toga, uvijek nosite naočale za sunčanje kako biste zaštitili oči.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE