ISTORIJSKI TRENUTAK: Putin potpisao, Krim ponovo dio Rusije

ISTORIJSKI TRENUTAK: Putin potpisao, Krim ponovo dio Rusije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u Kremlju dokument kojim se ukrajinsko poluostrvo Krim i grad Sevastopolj pripajaju Ruskoj Federaciji.

Prije Putinovog konačnog potpisa, Sporazum o pripajanju Krima i Sevastopolja odobrio je gornji dom ruskog parlamenta, što je ranije učinio i donji dom parlamenta.

Preduslov za pripajanje Krima Rusiji bio je referendum, koji je na tom poluostrvu, s pretežno ruskim stanovništvom, održan u nedjelju 16. marta, a na kome je skoro 97 odsto stanovništva glasalo za pripajanje.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine, kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini.

Rusija će se uzdržati od odmazde SAD i Kijevu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da bi Moskva, za sada, trebalo da se uzdrži od nametanja sankcija Amerikancima u znak odmazde za kaznene mjere koje je Vašington uveo njegovim bliskim saradnicima zbog krize u Ukrajini, kao i od uvođenja viznog režima Kijevu, javile su ruske novinske agencije.

“Znate, i u prvom slučaju – američke sankcije – i u drugom slučaju – odluka Ukrajine o uvođenju viznog režima – mislim da bi za sada trebalo da se uzdržimo od recipročnih koraka”, kazao je ruski predsjednik na sastanku ruskog Savjeta bezbjednosti, u komentaru koji je objavio Kremlj, a preneo AFP.

Govoreći o viznom režimu sa Ukrajinom, Putin je rekao da, ukoliko bi Moskva uvela Kijevu takav režim, zbog toga bi trpjeli milioni nedužnih Ukrajinaca koji rade u Rusiji kako bi izdržavali svoje porodice.

“To ne smijemo da radimo”, zaključio je Putin, a prenosi Itar-Tass.

istinito.com

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE