UPOZORENJE METEOROLOGA! U utorak i srijedu moguć je i snijeg, sredinom aprila olujna nevremena!

UPOZORENJE METEOROLOGA! U utorak i srijedu moguć je i snijeg, sredinom aprila olujna nevremena!

Ljubljananevrijeme2Šta se događa s vremenom ove godine?

U noći na ponedjeljak i tokom ponedjeljka i utorka meteorolozi najavljuju jače pogoršanje vremena s kišom i pljuskovima koje bi moglo zahvatiti veći dio jugoistoka Europe,a  pri tome obilnije kiše uz grmljavine može biti u obalnim dijelovima.

Očekuje se i umjereno zahlađenje tokom utorka i srijede pa u višem gorju kopnenog dijela zapadnog Balkana može biti snijega! Vjetar će okretati na sjeverne i sjeveroistočne smjerove..

Temperature će se sljedećih nekoliko dana kretati uglavnom između 15C i 25C, a od ponedjeljka se očekuje manje zahlađenje, navodi stranica regionalne vremenske prognoze.

Slično se vrijeme očekuje i prema prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, koji navodi da se u Bosni i Hercegovini do kraja marta očekuje nestabilno vrijeme. April će biti nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, a maj u granicama višegodišnjeg prosjeka.

I FHMZ tvrdi da bi naredna sedmica od ponedjeljka mogla biti nestabilna. Nešto veće nestabilnosti se očekuju na jugu zemlje. Temperature će biti u blagom padu, tako da maksimalne temperature na jugu zemlje bi mogle biti do 15 stepeni Celzijusa, dok u sjevernim krajevima maksimalne temperature dosezat će do 14 stepeni.

“U sezonskoj prognozi, koja je rađena prvog marta se navodi da će april biti nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, a količine padavina u aprilu će biti ispod višegodišnjega prosjeka. Maj bi trebao da bude u pogledu temperatura u granicama višegodišnjeg prosjeka, a količine padavina nešto iznad višegodišnjeg prosjeka”, kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Globalni sajt accuweather prognozira da bi sredinom aprila moglo doći do pravih olujnih nevremena u regiji.

Portal meteo-info.hr, najavljuje da će Hrvatsku u nedjelju zahvatiti velika promjena vremena. Nakon razdoblja sunčanog i toplog vremena, stiže zahlađenje s kišom, koja će padati u ponedjeljak, utorak i srijedu, a u višim predjelima, poput Gorskog kotara, moguć je i snijeg, kažu meteorolozi.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE