Policija u Zenici: Hapsit ćemo one koji se tajno okupljaju u kafićima

Policija u Zenici: Hapsit ćemo one koji se tajno okupljaju u kafićima

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona su na današnjoj konferenciji za novinare povodom koronavirusa kazali da je stanje u ZDK zadovoljavajuće te da se provode sve aktivnosti koje je naložio Federalni štab civilne zaštite. Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, je izjavio da se prati situacija na terenu te da sistem funkcioniše uredno.

“Kantonalnoj bolnici je odobreno 1,6 miliona KM za nabavku medicinske opreme te 300.000 KM za nabavku prehrambenih paketa borcima koji imaju manje od 57 godina, a nezaposleni su. Vlada ZDK je donijela zaključak za rebalans budžeta, ovo je prvi, a bit će ih više, jer je evidentno da će biti manje punjenje budžeta i osigurat će se sredstva za nabavku druge opreme neophodne za funkcionisanje ove zdravstvene ustanove”, kazao je Ganić.

Foto: E. M./Klix.ba

Rebalansom će sredstva biti usmjerena i za civilni štab i privredu kako bi se što lakše prebrodila kriza izazvana koronavirusom.

Preporučeno je da sve kantonalne institucije smanje svoje troškove te da se provode mjere štednje kako bi što više novca bilo za realizaciju planiranih ciljeva.
Vlada ZDK planira izdvojiti 2,55 miliona KM u sklopu kojih će biti nabavljena zaštitna oprema, ali i potrebna aparatura za liječenje koronavirusa.

Džavid Aličič, komandir CZ ZDK, je kazao kako se naredbe koje donosi Federalni štab civilne zaštite teško provode na lokalnom nivou.

“Upravljamo procesima u ZDK putem naredbi i odluka, to nije lako, jer se naredbe s gornjeg nivoa teško implementiraju na lokalnom nivou. Građanima smo na raspolaganju 24 sata, telefoni neprestano zvone, a veliki broj upita se odnosi na to kako realizovati naredbe, a da život ne stane. Naredbe s Federalnog nivoa se teško provode kod nas”, kazao je Aličić.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je u periodu od 19. marta do 26. marta izvršila više od 1.000 inspekcijskih nadzora, a u 46 slučajeva nisu poštovane naredbe, od čega 23 ugostiteljska objekta i 23 trgovine.

Foto: E. M./Klix.ba

Izvršena su i 53 inspekcijska nadzora zbog povećanja cijena, a utvrđene su neregularnosti i bit će poduzete mjere predviđene zakonom.

“Najčešće su se mijenjale cijene voća i brašna, rijetko ulja, a nakon nadzora inspekcije vraćale su se cijene na one od 5. marta”, kazao je direktor Kantonalne inspekcije ZDK Šemsudin Muhić.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić je kazao da su policijski službenici angažovani na brojnim aktivnostima koje su pripisali Federalni nivoi, a uvedene su i nove smjene.

“U izolaciji imamo više od 4.700 osoba, a 78 osoba nije zatečeno na svojim mjestima i to su vozači koji idu po nabavku u Srbiju, a izdato je 18 prekršajnih naloga”, pojasnio je Pekić.

Policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut je kazao da su svi policijski službenici na zadatku i da provode mjere koje su naložene.

“Uočena je, u posljednja 24 sata, zloupotreba otvaranja objekata u jutarnjim satima, potvrda o kretanju, i upozoravam ih da nas ne dovode u stanje da ih lišavamo slobode, a u buduće ćemo i to raditi. Imamo dovoljno motivacije, snage i resursa te angažujemo pojedince da poštuju navedene odluke”, pojasnio je Šut.

E.M/Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE