Svijet ugasio svjetla za planetu zemlju

Svijet ugasio svjetla za planetu zemlju

Hrvatski-gradovi-na-sat-vremena-ugasili-rasvjetu-za-spas-planeta_ca_large

Širom svijeta gašenjem svjetala u kućanstvima i na znamenitim građevinama obilježava se Sat za planetu Zemlju.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Eko Element Bugojno pozvali su sve građane da se gašenjem rasvjete u svojim domovima pridruže najvećoj dragovoljnoj akciji u svijetu koja se provodi u okviru akcije “Sat za planet Zemlju”, a cilj joj je podići svijest o klimatskim promjenama.

Građani Bugojna sa svijetom se ujedinjuju “u mraku” da bi podigli svijest o klimatskim promjenama, o važnosti očuvanja planeta i o prekomjernom trošenju svih njezinih resursa.

Od 20.30 do 21.30 ugašena su svjetla na brojnim svjetskim znamenitostima.

Akcija bi trebala podsjetiti stanovnike našeg planeta na potrebu globalnog odgovora na probleme zaštite okoliša istakao je Boris Jokić, predsjednik Udruženja “Eko-element”.

Ovogodišnji “Sat za planet Zemlju” provodi se u više od 150 zemalja svijeta.

Bugojno, Mostar, Sarajevo, Banja Luka i drugi gradovi u BiH pridružili su se svjetskim metropolama u Satu za planetu Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Središnji događaj u BiH održan je u Mostaru – izvođenje umjetničke instalacije sa svijećama ispred Omladinsko-kulturnog centra Abrašević, a svjetla su na jedan sat ugašena i na Starom mostu.

Al Jazeera/072info

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE