V Međunarodni naučno-stručni skup „Kulturni identitet u digitalnom dobu“

V Međunarodni naučno-stručni skup „Kulturni identitet u digitalnom dobu“

10174410_10202909647996230_623800565_o

U prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, danas je održana preskonferencija povodom 20. godišnjice pomenutog fakulteta, na kojoj su se obratili dekan Filozofskog fakulteta, Damir Kukić, te asistentica istog, Alica Arnaut, koji su u kratkim crtama prisjetili se nastajanja fakulteta, od Pedagoške akademije, Pedagoškog fakulteta, pa sve do nastajanja Filozofskog fakulteta prošle godine.

„Skup samim svojim nazivom „Kulturni identitet u digitalnom dobu“ govori da smo motivirani za edukaciju mladih generacija u dobu digitalizacije gdje kulturni identitet postaje i digitalni. Skup je međunarodnog karaktera, te se na istom prijavilo 190 izlagača sa 145 radova koji će biti izloženi u četvrtak i u petak“, istakla je Alica Arnaut.

Na Skupu će se prezentirati radovi iz različitih naučnih i stručnih oblasti koje je Programski savjet, na osnovu prijavljenih tema, svrstao u slijedeća tematska područja:

Sekcija 1: kultura jezika, lingvistički ogledi i analize, književni obzori, metodički pristupi jeziku i književnosti, modeli u učenju i poučavanju jezika                                      

Sekcija 2: novi mediji – virtualni svijet, kulturna baština, kultura i obrazovanje, kultura i filozofija, kultura i društvo

Sekcija 3: inovacije u edukaciji, kreativnost u nastavi, tehničko obrazovanje, muzičko obrazovanje, likovne strategije, matematika, tjelesni odgoj, ekologija, nastavnik – učenik – škola.

„Po Bolonjskom procesu i principima kao i akademskoj zajednici koja ima tri zadatka, od kojih je prvi  kvalitet akademskog i nastavnog procesa, drugi je naučno-istraživački rad, dok je treći uticaj na društvo i okolinu u vezi ovih tema. Po mom mišljenju tema je zanimljiva, ne samo što je aktuelna, nego zato i što mi živimo u tom dobu digitalizacije kako u ovom drustvu tako i u modernom društvu kao i na prostorima koji nisu ušli u EU, tako da pristup čitavom skupu je dobro podijeljen“, istakao je dekan Filozofskog fakulteta Damir Kukić.

Važno je naglasiti da je na Filozofskom fakultetu u Zenici od prošle godine otvoren i novi odsjek za Kulturologiju koji je ujedno i prvi ovakav fakultet, ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini.

Svečano otvaranje ovog skupa zakazno je za četvrtak, 03. aprila u Zenici.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE