Olovo bez ijednog zaraženog: Pravila su jasna, nema ulaska bez jasnih podataka

Olovo bez ijednog zaraženog: Pravila su jasna, nema ulaska bez jasnih podataka

Olovo nema zaraženih od koronavirusa. Tvrde da je razlog u prevenciji. Sve mjere su preduzeli još u februaru od kada prate ulazak i izlazak stanovništva. Policija, civilna zaštita i ljekari, svi rade svoj posao. Na taj način, već dva mjeseca odoljevaju virusu. 

Organizacija, disciplina i pravovremeno regovanje spriječilo je ulazak korone u ovo malo mjesto. Naši sagovornici kažu da su od febrauara u nekoj vrsti vanrednog stanja, a svoj doprinos su dali svi.

“Mi smo zmajevi i držimo se socijalne distance, odgovorni smo i to je to“, “Vjerovatno zbog odgovornosti građana, držanja propisa, socijalne distance“, samo su neki od odgovora građana.

Ulice su čistili i dezinfikovali

Na najprometnijem dijelu grada postavljen je tunel za dezinfekciju. Tečnost kojom se prskaju  napravljena je konkretno za ovaj virus. Sve maske, zaštitna odijela na vrijeme su obezbijedili.

“Svaki čovjek koji uđe on se evidentira, stavljamo u karantine, one sumnjive testiramo, na našu radost sve je negativno. Svaki naš građanin ponaša se u skladu sa uputama, imamo poslušne ljude koji ne žele da obole”, ističe Memagić

Pravila su jasna, nema ulaska u Olovo bez jasnih podataka.

Jer smo bili svjesni ukoliko uđe virus bit će teško kontrolisati situaciju. Svaka osoba je pod kontrolom i u samoizolaciji, za sve one čija nam kliničkla slika nije bila jasna”

Dom zdravlja je spreman za koronu od februara. S dva ulaza. Ulaz za pacijente s koronom i posebna ulaz za ostale. Napravljen je jedan pravi mali lavirint s pravilima ulaska. Jasna uputsva u kojem momentu se šta radi. Poseban ulaz za ljekare i mjesto gdje se pacijent i medicinsko osoblje susreću. Korak po korak.

Mi smo spremni od druge polovice februara, mi imamo posebne prostorije za pregled takvih, posebno za druge pacijente, imamo posebna prevozna sredstva za tu svrhu, imamo potpuno razvijen algoritam za osobu koja je pozitivna ili se sumnja na   koronavirus”, kaže Kučanović

Za pacijente s lakšom kliničkom slikom opremljena je sportska hala koja je prilagođena ovim uslovima. I tu se vodilo računa o posebnim ulazima za ljekare, a posebnim za pacijente. U svemu tome učestvuju i mladi volonteri. Srednjoškolci, studenti i sportisti.

Jedan od njih je i Kerim Duraković. Od početka koronavirusa pomaže svima kojima je pomoć potrebna.

“Uvidio na svojim komšijama koji su stariji i koji nisu mogli izlaziti, a hitno su im bili potrebni ljekovi, vidio sam kako im ja mogu pomoći. Odlučio sam da dam sve što mogu od sebe.”

Dva mjeseca uspješno se bore protiv virusa. Nisu se oslanjali na sreću nego su radili.mTako je i danas. Nema opuštanja.

Jovanka Nina Todorović O Kanal

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE