Trka mira u Srednjobosanskom kantonu

Trka mira u Srednjobosanskom kantonu

31fbdaf62f5a03bc06adf1c1d2690a21_M

Najveća svjetska štafetna trka sa bakljom mira ,koja povezuje sve evropske zemlje od Lisabona do Beograda 02. i 03.aprila će proći i kroz SBK . Učesnici trče oko 100 km na dan i nose baklju iz grada u grad.

Nakon prolaska kroz Kiseljak, Busovaču ( organizovan odličan prijem učenika osnovne škole ) i Vitez , jučer je Trka mira ugošćena i u Travniku gdje je u OŠ Travnik također organizovana prigodna priredba a potom je nastavila ka Donjem Vakufu . U Jajce je stigla u popodnevnim satima gdje je i prenoćila.

Nošena rukama mladih, učenika Srednje strukovne škole Jajce i Srednje škole „Nikola Šop“ Jajce, te članova Sportskog saveza Općine Jajce, jutros je Baklja mira prošla kroz kraljevski grad Jajce. Dobrodošlicu učesnicima Trke mira uputili su i učenici osnovnih škola „Berta Kučera“ i „13. rujan“ gdje je upriličen prigodan program.

Pozdravljeni pjesmom i porukama mira učesnici Trke mira nisu krili zadovoljstvo boravkom u Jajcu. Goste su pozdravili direktor Osnovne škole „Berta Kučera“ Osman Žilić, a Baklju mira u ime Općine Jajce preuzeo je predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Branko Bungić, i u ime Načelnika Općine uručio pismo zahvale pokrovitelju ovogodišnje utrke, predsjedniku Evropskog vijeća Hermanu van Rompuy.

„U ime Općine Jajce zahvaljujemo što je ove godine i grad Jajce dijelom najveće svjetske štafetne trke sa bakljom mira koja povezuje sve evropske zemlje od Lisabona do Beograda. Želimo da noseći Baklju mira od zemlje do zemlje, iz ruke do ruke, od srca do srca gradite mir i ljubav među ljudima“, naglasio je predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Branko Bungić.

Nakon druženja sa mladima Baklja mira ispraćena je iz Jajca put Banja Luke. Učesnici trče oko 100 km na dan i nose baklju iz grada u grad.

Međunarodni tim trkača nosi baklju iz Lisabona kao simbol mira – prenoseći je iz ruke u ruku, prema istoku, kroz cijelu Evropu prolazeći više od 24 000 kilometara kroz 47 evropskih zemalja i na tom putu posjećujući školsku djecu i sportiste i dijeleći sa njima ideale ohrabrenja i podrške za druge u poticanju timskog rada i mira u našim svakodnevnim životima. Trka se ove godine održava na svim kontinentima u preko 100 zemalja i završava u Beogradu 7. oktobra. Tim koji nosi Baklju mira iz grada u grad sastavljen je od učesnika iz Moldavije, Češke, Slovačke, Austrije, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Novog Zelanda.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE