Ramazanske aktivnosti bez vjernika: Džematlije nam nedostaju kao sunce cvijeću

Ramazanske aktivnosti bez vjernika: Džematlije nam nedostaju kao sunce cvijeću

Zbog koronavirusa vjerski obredi širom Bosne i Hercegovine održavaju se bez prisustva vjernika, a tako je i u zeničkim džematima. Džamije su za vrijeme namaza i mukabela zaključane, a glas mujezina ovih dana ne poziva vjernike u džamiju, već samo označava vrijeme namaza. Ramazan bez vjernika u džamijama u Zenici teško je bilo zamisliti i glavnom imamu Jakub ef. Salkici, kao i imamu Potočke džamije Fahir ef. Arnautu. Sve ibadete i vjerske obaveze tokom mjeseca ramazana vjernici širom Bosne i Hercegovine izvršavaju u svojim kućama, dok u džamijama osim mujezina i imama i članovima džematskih odbora nikome više nije dozvoljeno obavljati molitve i druge vjerske obaveze.

U razgovoru za Klix.ba glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica govori kako nije lako ni jednostavno prilagoditi se ovoj situaciji niti su nešto slično očekivali ranije doživjeli.

“Treba znati, da će cijeli svijet pamtiti ove dane velikog iskušnja, znaka Božijeg i opomene za svakoga od nas, jer životi svih ljudi su se preko noći promijenili. Ono što je bilo jučer neodgodivo – odgođeno je, što je bilo bitno – nebitno je. Težak period živimo izolirani u svojim stanovima i kućama. Ali znajmo da će i to proći, ako Bog da.

Kako god su vjernička srca tužna zbog nemogućnosti dolaska u džemat, na mukabele, teravih namaze i druge aktivnosti, posebno svaki petak, isto tako su tužna i srca naših imama koji klanjaju bez svojih džematlija”, kazao je Salkica.

Ističe kako čežnju zbog toga i nijet u srcu prepoznaje Gospodar i sve to upisuje kao učinjeno dobro djelo. Dodaje da su domovi i kuće sada džamije i centar duhovnog života što treba iskoristiti kao odličnu priliku da se na namaz motiviraju i oni ukućani koji nisu bili skloni namazu kroz porodične džemate.

Imam Potočke džamije u centru Zenice Fahir ef. Arnaut primio nas jedan teravih namaz gdje smo zabilježili na koji način se ovaj namaz, koji je specifičan samo za vrijeme mjeseca ramazana, klanja u vrijeme koronavirusa. Osim Arnauta i mujezina, nikoga više ne bude u džamiji koja svojom toplinom tako silno želi da primi sve vjernike koji su prethodnih ramazana punili safove.

”Jedna izreka kaže, da slika govori više nego hiljadu riječi. Slike naših džamija, nas usamljenih imama, hafiza i naših mujezina, govore same po sebi. Naše džamije jesu lijepe, ali nisu svrha same sebi. One su tu za nas, da u njima približavajući se Bogu, približavamo se ustvari jedni drugima. Najljepši i najvrijedniji ukras naših džamija jesu naše džematlije i zato su riječi suvišne da iskažu našu tugu, ali smo svjesni da je ljudski život vrijednost koju naša vjera čuva svakim svojim obredom”, kazao je Arnaut u razgovoru za Klix.ba.

Jedna od rijetkih džamija na području muftiluka zeničkog gdje se održavala je ženska mukabela je upravo ova džamija. Na veliku žalost i ova aktivnost je prekinuta.

“Posebnost mog džemata i džamije bila je ‘Ženska mukabela’, nažalost, kao i sve ostalo, ove godine morala se otkazati. Hafisku mukabelu učimo u Čaršijskoj džamiji u Zenici, ali fale nam džematlije kao cvijeću sunce. Nadam se da nas čekaju bolji dani, dani u kojima ćemo ponovo uživati sa svojim džematlijama, uživati u zajedničkim namazima, posebno teravijama, zajedničkim mukabelama i iftarima”, zaključio je Arnaut u razgovoru za Klix.ba

E.M/Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE