Autoceste FBiH i drugi put otkazale otvaranje ponuda za LOT 3 B

Autoceste FBiH i drugi put otkazale otvaranje ponuda za LOT 3 B

607_20140404194241_radovi_prije_tendera

Javno preduzeće Autoceste Federacije otkazalo je za danas najavljeno otvaranje ponuda za izgradnju dionice sarajevske zabilaznice LOT 3 B. I ništa u tome ne bi bilo sporno da ovo nije već drugo otkazivanje otvaranja ponuda za izgradnju dionice, na kojoj su kamere FTV-a već zabilježile izvođenje zemljanih radova.

Tender za izgradnju LOT-a 3 B raspisan je 10. februara 2014. godine. Vrijednost dionice je 25 miliona maraka, sa PDV-om.

“Radi se o 1, 5 km pristupne ceste autoputu, dakle od petlje Vlakovo koja se nalazi na autoputu do Mostarskog raskršća, to su dvije trake, bez zaustavne trake, pristupni put”, istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Prvobitno otvaranje ponuda bilo je predviđeno za 24. mart . Termin je potom pomjeren za 4. april, a zatim iznova za 16. april. Tražili smo odgovor na pitanje zašto je otvaranje ponuda pomjereno za, kako sada stvari stoje, dva puta. Zvanično objašnjenje JP Autoceste FBiH je veliki broj pitanja od ponuđača i zahtjeva za pojašnjenje, što je uobičajeno u složenim postupcima nabavke, kao što je, kažu iz JP Autcesta, ovaj.

“Ukoliko je na temelju sadržaja odgovora potrebno mijenjati tendersku dokumentaciju, ugovorni organ će produžiti rok za dostavljanje ponuda i najmanje za sedam dana. Ugovorni organ može u svako doba promijeniti tendersku dokumentaciju, pod uslovom da su izmjene dostupne zainteresiranim dobavljačima najkasnije pet dana prije utvrđenog roka za podnošenje ponuda. U slučaju da takve izmjene podrazumijevaju bilo kakvu suštinsku promjenu ugovora, rok za prijem ponuda će se produžiti za najmanje sedam dana”, stoji u dopisu iz JP Autoceste FBiH.

Iz ovog dopisa proizlazi da je tenderska dokumentacija za izgradnju LOT-a 3 B dva puta promijenjena. Na novinarsko pitanje da li postoji ikakva šansa da se neko upravo sada nalazi na tom gradilištvu mimo tendera – Karić odgovara: “Ne na tom gradilištvu, na dijelu koji je tenderisan je nemoguće da se rade radovi – ne postoji ta mogućnost”.

Snimak kamere, ipak, govori sam za sebe. Na tenderisani LOT 3 B ušle su mašine. Dio radova je izvršen, a u Autocestama se pravdaju da je na ovom mjestu, ipak, samo napravljen nasip za privremenu pristupnu rampu na lokalnu cestu, te da je taj dio obuhvaćen tenderom za LOT 3 koji gradi Čengiz.

Tezu da se Autoput radi unaprijed, Karić, dakle, kategorično odbija. No, nova odgoda otvaranja ponuda baca sumnju na ovaj posao. Naročito zbog toga što su potencijalni izvođači zatražili obrazloženje da li su radovi koji su obavljeni na dijelu LOT-a 3 B obuhvaćeni tenderom koji nije ni okončan.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE