Broj zaraženih u FBiH pao ispod 100

Broj zaraženih u FBiH pao ispod 100

Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić kazao je danas u redovnom obraćanju predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa da je u protekla 24 sata testirano 837 uzoraka od čega je jedan pozitivan. Napomenuo je da je novi slučaj zabilježen u ZDK odnosno u Tešnju. 

– Želimi istaknuti kao dobar podatak da imamo ispod 100 zaraženih u FBiH, tačnije 95 osoba. Veliki broj pacijenata je oporavljen, a 17 pacijenata je hospitalizirano dok već duže nemamo pacijenata na respiratoru. Do sada je registrirano 37 smrtnih ishoda u FBiH i 22 osobe su muškarci i 15 žene – kazao je Peršić. 

Napomenuo je da su u FBiH do sada preminule 23 osobe iznad 65 godina što je 62 posto. 

– Poruka svim građanima je da ćemo i dalje živjeti u uvjetima stalne prijetnje. Virus je tu, zato se moramo pridržavati mjera, to je često pranje ruku, nošenje maske, dezinfeckija prostora u kući i na radnom mjestu i držanje distance, kako bi se ovakva epidemioska situacija nastavila – kazao je Peršić. 

Na pitanje zašto je odbijena besplatna aplikacija za Covid-19 koju je ponudila INZA kazao je da Ministarstvo zdravsta nije izrađivalo posebnu aplikaciju već da su besplatno dobili geoportal koji su izradili domaci stručnjaci.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE