EU sa Rusijom na dva kolosijeka

EU sa Rusijom na dva kolosijeka

Evropska unija će nastaviti razgovore sa Rusijom u cilju smirivanja ukrajinske krize, ali je spremna na nove sankcije ukoliko dođe do eskalacije, poručili su šefovi diplomatija zemalja članica nakon sastanka u Atini.

˝Treba ubijediti Rusiju da deeskalira situaciju˝, rekla je novinarima visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je predsedavala sastankom, ali je istakla da su planovi za nove sankcije u pripremi.

Grčki ministar inostranih poslova Evangelos Venizelos je kao domaćin skupa istakao da sankcije same po sebi nisu cilj, već da je potrebno raditi na trajnom političkom rješenju krize, dok se njegov britanski kolega Vilijem Hejg založio za oštriji pristup Rusiji.

Ešton je rekla da su se ministri dogovorili da se sa Ukrajinom i Moldavijom zaključe ekonomski sporazumi, uz prethodne konsultacije sa Vašingtonom i Moskvom.

˝Sporazum sa Ukrajinom će imati pozitivan efekat na rusku ekonomiju˝, ukazala je ona.

Današnji sastanak šefova diplomatija praktično je potvrdio zaključke ministarskog savjeta od prošlog mjeseca, kada je EU stavila na crnu listu ukupno 33 ruska funkcionera koji su učestvovali u pripajanju Krima Rusiji.

Oni su i tada najavili nove sankcije ukoliko Rusija pokuša da krimski scenario primijeni na druge ukrajinske oblasti ili druge zemlje u kojima postoji značajna ruska manjina.

Osim o Ukrajini, ministri su danas kratko razgovarali i o Siriji, Avganistanu i Bliskom Istoku.

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije u tehničkoj vladi Ivan Mrkić, koji je na marginama skupa u Atini obavio niz bilateralnih razgovora, između ostalih i sa Ešton.

Mrkić je najavio da će visoka predstavnica krajem ovog mjeseca posjetiti Beograd.

Agencije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE