Posljednje riječi preminule djevojčice (9): “POKOPAJTE ME U LIJEPOJ HALJINICI I CIPELICAMA”

Posljednje riječi preminule djevojčice (9): “POKOPAJTE ME U LIJEPOJ HALJINICI I CIPELICAMA”

Anastasija-Trajkovic-TU svojim posljednjim trenucima tražila je da je pokopaju u lijepoj haljinici i cipelicama… Srce da pukne od tuge!

 

Srce da pukne od tuge! Dan kad su u jedan glas, zbog prerane smrti male Anastasije Trajković (9), plakala djeca, mladi i stari. Još veću tugu, suze i jecaje izazvalo je pojavljivanje njenih školskih drugova i drugarica.

Posebnu tugu i bol među prisutnima na posljednjem oproštaju od ovog malog anđela izazvale su dječje suze drugarica i drugova koji su sjedili s njom u klupi. Saznanje da više nikad neće biti kraj njih bilo je užasno za njih.

Devetogodišnja Anastasija Trajković, koja je bolovala od hordoma, teškog oblika tumora, preminula je u svom domu u Vranju nakon što je dan ranije pala u komu, a juče je, u prisustvu najuže rodbine i više hiljada građana Vranja i okoline, uglavnom mladih, sahranjena na Donjevranjskom groblju.

Kosa na glavi podigla se svima kad je majka Snežana zaplakala za svojom mezimicom: “Joj, kćeri moja, joj, muko moja, majkina radost, majkina srećo, zašto ideš, gde te to ispraća tvoja majka. Joj, milo moje…”

U tom trenutku onesvijestila se njena sestra Sara, koja je stajala uz bijeli kovčežić držeći se sve vrijeme za njega. Brat Lazar preblijedeo, kao da nema kapi krvi u sebi. Usta mu se suše, a suze liju. Pomažu maloj Sari, daju joj vodu.

“Gledaćemo u nebo i vidjećemo te među anđelima!”, zavapila je majka Snežana, dok se otac Dragan držao za kćerkin kovčeg.

Od tuge i bola djevojčice i dječaci koji su nosili slike svoje drugarice, svi u crnim košuljama, tresli su se od plača. Nisu mogli ništa da kažu. Svi su se radovali kad joj je bilo bolje i očekivali su da će je ponovo vidjeti u školskom dvorištu.

Na sahrani se moglo čuti da bi djevojčica možda bila živa da se blagovremeno reagovalo.

Podsjetimo, Anastasija je u Pragu izdržala 11 protonskih zračenja, ali zbog pogoršanja bolesti prebačena je u drugu kliniku za onkološke pacijente. Šanse za njen oporavak tada više nije bilo jer je tumor metastazirao. Po povratku, neko vrijeme je bila na Institutu za majku i dijete, a nakon toga u bolnici u Vranju, odakle je otpuštena kući jer je to bila i njena, ali i želja njenih roditelja.

Dragan Trajković, otac male Anastasije, najavljuje krivične prijave protiv svih koji su pogriješili u liječenju, počevši od ljekara koji nisu uspeli da postave pravu dijagnozu pa do Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji je odugovlačio sa slanjem Anastasije u Prag na protonsko zračenje.anastasija-pogreb

Doznajemo.com/Kurir

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE